Пекло на райських островах: жертвами землетрусу та цунамі в Індонезії сягнула понад 1200 осіб

02.10.2018
Пекло на райських островах: жертвами землетрусу та цунамі в Індонезії сягнула понад 1200 осіб

Пошуково-рятувальна операція не припиняється ні на мить.

На індонезійському острові Сулавесі, який минулої п’ятниці зазнав удару одразу двох стихій — руйнівного землетрусу та цунамі, продовжують виявляти нових жертв.
 
«Загалом знайдено 1203 тіла, проте не всі ще ідентифіковані», — заявив представник гуманітарної організації Aksi Cepat Tanggap Інсан Нуррохман, повідомляє в понеділок, 1 жовтня, агенція dpa. Згодом цю інформацію підтвердив і президент Індонезії Джоко Відодо. 
 
У неділю вранці рятувальні служби Індонезії повідомляли про понад 800 загиблих, проте уряд країни побоювався, що смертей може бути набагато більше, позаяк поблизу епіцентру, на північ від міста Палу, розташований район Дунгала з 300 тисячами мешканців. Зв’язок із цим районом дуже обмежений, та й рятувальні загони та добровольці дісталися туди з запізненням. 
 
Саме в районі Дунгала (провінція Центральний Сулавесі) було вогнище землетрусу магнітудою 7,4 бала, який викликав цунамі.
 
Агенція метеорології, клімату та геофізики Індонезії через 30 хвилин після перших поштовхів відмінила попередження про загрозу цунамі, оскільки прилади не змогли зафіксувати наближення шестиметрової хвилі.
 
В агенції пояснюють цю трагічну помилку браком фінансування. В сейсмічно небезпечній країні діють лише 130 датчиків зміни рівня моря, тоді як у Японії їх близько тисячі. 
 
Міністерство юстиції Індонезії повідомило вчора, що зі зруйнованих в’язниць на Сулавесі втекли приблизно 1200 в’язнів. Одна з пенітенціарних установ у районі Дунгала була спалена. Більшість утікачів були засуджені за корупцію та причетність до обігу наркотичних речовин.
 
За даними Національної агенції Індонезії з пошуку та порятунку, гуманітарна допомога буде потрібна двом із половиною мільйона людей. Влада країни планує виділити великі суми на відновлення інфраструктури та допомогу потерпілим.
 
Наразі ж намагаються організувати роздачу продовольчих товарів, питної води, медикаментів та предметів першої необхідності, але гуманітарної допомоги на всіх не вистачає. В неділю в місті Палі відновив роботу аеропорт, звідки евакуювали поранених та iноземних туристів. 
 
Європейська Комісія передала 1,5 мільйона євро з євросоюзного бюджету на допомогу Індонезії. Брюссель також надав знімки з Європейської програми спостереження Землі — Copernicus, які передаються майже в режимі реального часу і допомагають у пошуку та порятунку, а пізніше — в оцінці збитків. Європейський центр координації кризового реагування стежить за ситуацією на місці і підтримує зв’язок із владою Індонезії. 

ДО РЕЧІ

Індонезія є частиною так званого Тихоокеанського вогняного кільця (могутнього тектонічного розлому). У цьому районі Земної кулі розташовуються найактивніші тектонічні плити, одна з яких пересувається зі швидкістю сім сантиметрів на рік.
 
Щорічно сейсмологи реєструють тут 6-7 тисяч землетрусів магнітудою вище 4,0. Так, у 2004 році біля західного узбережжя Суматри стався потужний землетрус силою 9 балів, який викликав цунамі. Висота хвилі подекуди сягала 15 метрів, тоді загинули близько 200 тисяч осіб у понад десяти країнах.