У Києві покажуть найкращі вистави — фіналістів премії «ГРИ»

02.10.2018
У Києві покажуть найкращі вистави — фіналістів  премії «ГРИ»

Перший Всеукраїнський театральний фестиваль-премія «ГРА» ви­йшов на фінішну пряму й оголосив  дати проведення фінального етапу.
 
 
Отже, останній тиждень листопада у столиці обіцяє трансформуватися у неймовірний за своєю концентрацією та емоційним наповненням театральний марафон, скомпонований із найкращих прем’єр минулого року.
 
 
Протягом цього часу на різних театральних майданчиках будуть показані дванадцять вистав, відібраних десятьма експертами за підсумками другого туру у шести номінаціях.
 
 
Хто саме стане переможцем фестивалю й отримає кошти на нову постановку — ви­значатиме вже міжнародне журі, склад якого оргкомітет премії обіцяє назвати незабаром. 
 
Але в будь-якому разі переможцями стануть столичні театрали та гості міста, які матимуть змогу переглянути добірку надзвичайно цікавих спектаклів.
 
Серед яких — легендарний «Вій. Докудрама» із Чернігова (режисер — Андрій Бакіров), який уже побував на кількох фестивалях, по дві вистави від лідерів молодої режисури Тамари Трунової («Під небом синім», «Дідона та Еней») й Максима Голенка («Віталік», «Біла ворона»), музично-експериментальний івано-франківський «Гамлет», де Ростислав Дер­жипільський зібрав акторів із різних театрів... 
 
«Два аспекти для мене важливі у «ГРІ», — наголошує голова експертної ради фестивалю-премії Анна Липківська. — Перший — географія широка і «некиєвоцентрична». 70 заявок із 27 міст, 22 області. Шорт-лист — від Чернігова на півночі до Миколаєва на півдні, від Берегового та Івано-Франківська на заході до Харкова на сході. Другий — представництво недержавних театрів — понад двадцять відсотків від усієї кількості учасників, чверть шорт-листа. Це означає, що театральна Україна — єдина, що у нас є спільний мистецький простір, а не окремі «хутірці».
 
Задля справедливості варто визнати, що деякі театри ідею нового фестивалю поки що сприйняли з певною недовірою.
 
Так, серед заявок експерти не побачили пропозицій від столичних Національного театру імені Лесі Українки, Молодого театру, Театру драми і комедії на Лівому березі Дніпра тощо.
 
Деякі колективи з регіонів апелювали до строків, які не дозволили зробити якісне відео і встигнути взяти участь у відборі.
 
Наступного року фестиваль має стартували значно раніше, тож часу для подачі заявок буде більше, конкуренція стане сильнішою, а експертний відбір — іще ретельнішим. 

Фіналісти фестивалю-премії «ГРА»-2018:

За найкращу виставу для дітей
 
1. «Коза-Дереза» Дніпровського міського театру ляльок «Театр актора і ляльки».
2. «Ангелик, що загубив зірку» Чернігівського обласного театру ляльок імені Олександра Довженка.
 
За найкращу експериментально-пошукову виставу
 
1. «Гамлет» Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка.
2. «Під небом синім» Київського національного академічного театру 
оперети.
 
За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу
 
1. «Спокушені спрагою» Криворізького академічного міського театру 
музично-пластичних мистецтв «Академія руху».
 
За найкращу музичну виставу 
 
у жанрі опери/оперети/мюзиклу
1. «Дідона та Еней» Громадської організації Open Opera Ukraine.
2. «Біла ворона» Миколаївського академічного українського театру драми та музичної комедії.
 
За найкращу виставу камерної сцени
 
1. «Віталік» «Дикого театру».
2. «Тату, ти мене любив?» Київського академічного театру «Золоті ворота».
 
За найкращу драматичну виставу
 
1. «RH+» Закарпатського обласного угорського драматичного театру (місто Берегове).
2. «Уявний хворий» Харківського державного академічного театру ля­льок імені Віктора Афанасьєва.
3. «Вій. Докудрама» Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка.