Заокеанський стимул

18.09.2018
Заокеанський стимул

Святослав Михайлюк зробив ключовий внесок у перемогу України над Іспанією. (Фото з сайта fbu.kiev.ua.)

Приїзд двох українців, які мають прописку в Національній баскетбольній лізі, до лав національної збірної спричинив справжній фурор. І якщо до виходу Олексія Леня та Святослава Михайлюка на паркет київського Палацу спорту в матчі відбору на ЧС-2019 проти іспанців, більшою мірою, про них говорили в Україні, то після феєричної перемоги «синьо-жовтих» над грандом континентального баскетболу гру українських легіонерів з-за океану жваво обговорювали в усьому Старому світі.
Завдавши іменитим іспанцям першої поразки у відборі на китайський «мундіаль», підопічні Євгена Мурзіна не тільки роздратували гранда з Піренеїв, а й відчутно пожвавили боротьбу за путівки на ЧС-2019.
Засмутивши в рідних стінах бронзових призерів останнього Євробаскету, на деякий час «синьо-жовті» в турнірній таблиці навіть піднялися на друге місце в секстеті, проте через кілька годин — після синхронних перемог Туреччини та Латвії — українська команда знову випала з прохідної трійки.
«Перемога над Іспанією — це історичний момент, але для збереження шансів на участь у ЧС у наступному матчі потрібно переграти Чорногорію», — наголосив захисник «синьо-жовтих» Денис Лукашов. По суті, без успішного поєдинку в Чорногорії, котрий відбувся в понеділок увечері, тріумф над іспанським колективом може залишитися для нашої збірної хоча й яскравим, але миттєвим спалахом. По суті, права на помилку в українських збірників більше не залишилося. А попереду в команди Мурзіна — серйозне випробування.
«До збірної я приїхав не просто грати, а перемагати», — наголосив новобранець «Атланти Хоукс» Олексій Лень, який продуктивно попрацював під обома кошиками. При цьому разом iз Михайлюком, який став найрезультативнішим гравцем цього матчу, українські повпреди з НБА, без сумніву, складали головну ударну силу своєї команди. Хоча, окрім матеріального внеску, Михайлюк iз Ленем зробили неймовірно потужне психологічне вливання в свідомість своїх партнерів, додавши їм упевненості у власних силах.  
Загалом, маючи у своєму складі таких мотивованих гравців з НБА, здається, Євгену Мурзіну не потрібно було занадто хвилюватися за підсумок гри в Чорногорії. Інша справа — наступні поєдинки відбору ЧС-2019, які проходитимуть вже під час регулярного сезону в Національній баскетбольній лізі. А, як відомо, відрядження до національних збірних у цей час в НБА не практикуються. Утім принципова зміна Міжнародною федерацією баскетболу регламенту відбору на ЧС усе ж залишає шанси на те, що Лень iз Михайлюком і надалі приїжджатимуть до лав національної команди.
Поки ж в українському баскетбольному просторі насолоджуються яскравою перемогою над Іспанією. Задоволені своїм здобутком, якого, відверто кажучи, очікували далеко не всі, й вітчизняні збірники. «Ми зробили все для перемоги, тому результат — закономірний. Приємно перемагати», — відзначив Михайлюк. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група І. Україна — Іспанія — 76:65 (19:12, 17:22, 20:17, 20:14; Михайлюк (22), Кравцов (13) — Колом (15). Латвія — Словенія — 85:74, Туреччина — Чорногорія — 79:69.
Турнірне становище: Іспанія — 6 перемог/1 поразка, Туреччина, Латвія — 5/2, Україна — 4/3, Чорногорія — 3/4, Словенія — 2/5.