Cоратники Олега Ляшка продовжують боротьбу за українські ліси

12.09.2018
Cоратники Олега Ляшка продовжують боротьбу за українські ліси

Віктор Галасюк розповів про позитивні результати мораторію на вивіз необробленої деревини.

Мораторій на експорт лісу-кругляку не скасовано, а навпаки — суттєво посилено.
 
На цьому через розповсюдження низкою авторитетних ЗМІ некоректної інформації наголосив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, який разом з Олегом Ляшком був ініціатором мораторію.
 
Галасюк нагадав, що 6 вересня парламент повторно, після вето Президента, прийняв Закон №5495 про збереження українських лісів.
 
Раніше прийнята редакція передбачала три головні новації — криміналізацію контрабанди експорту лісу-кругляку, обмеження внутрішнього споживання лісу для юридичного захисту мораторію на експорт лісу-кругляку в міжнародних судах i повну заборону експорту дров, під виглядом яких, власне, й відбувається незаконне вивезення лісу за кордон. Утім, на вимогу Президента, останній пункт закону було вилучено.
 
«Парламент повторно прийняв Закон 5495 про збереження українських лісів. У ньому нам разом з Олегом Ляшком, командою РПЛ і колегами з Комітету промполітики і підприємництва нарешті вдалося запровадити кримінальну відповідальність за контрабанду лісу-кругляку (тюрма до 12 років), а також провести норму, що юридично захищає 10-річний мораторій на експорт лісу-кругляку від будь-яких зазіхань у міжнародних судах», — наголосив Віктор Галасюк, підкреслюючи, що своїм вето на заборону експорту дров Президент, по суті, зберіг головний контрабандний канал незаконного експорту українського лісу.
 
Нардеп нагадав результати дії мораторію за 2017 рік:
 
+ дворазовий ріст інвестицій у галузь (+2 млрд. грн.);
+ 4 млрд. грн. несировинного експорту;
+ 400 млн. грн. додаткових податкових платежів до бюджету;
+ тисячі нових робочих місць i десятки нових виробництв по всій країні.
 
За його словами, позитивні ефекти могли б бути в рази більші, якби не контрабанда лісу-кругляку: «Для ви­правлення ситуації ми криміналізували цей злочин. Це одна з ключових новацій законопроекту №5495 про збереження українських лісів i запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів. Порушуєш мораторій, незаконно вивозиш ліс за кордон — у тюрму на 3-7 років. За рецидив або дію в складі організованої групи — до 10-12 років», — зазначив народний депутат від Радикальної партії.
 
Що стосується заборони експорту дров, В. Галасюк пообіцяв, що парламентарії знайдуть, як провести цю норму в майбутньому.