Американці розробили знеболювальне, у 100 разів сильніше за морфін

07.09.2018
Американці розробили знеболювальне, у 100 разів сильніше за морфін

Новий препарат не викликає звикання

Американські дослідники створили ліки, що можуть здійснити революцію в анестезії.
 
Новий знеболювальний препарат набагато ефективніший за морфін, але при цьому не має властивих йому побічних ефектів, у першу чергу — розвитку залежності.
 
Речовина, про яку йдеться, отримала назву AT-121 та вже пройшла випробування на тваринах і показала дивовижні результати, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
«Окрім того, вона ефективно блокує потенційне зловживання лікувальними опіоїдами, тому ми сподіваємося, що її можна буде використовувати не лише для лікування болю, а й для боротьби з опіоїдною залежністю», — розповів професор фармакології Університету Вейк-Форест Мей Чуань Ко, один із розробників нових ліків.
 
Сьогодні лікарські препарати з групи опіоїдів є найефективнішим способом анестезії, їх часто застосовують для лікування людей iз хронічними захворюваннями різного походження.
 
Опіоїди впливають на рецептори мозку, що зменшують відчуття болю, але водночас стимулюють так званий центр задоволення.
 
Пацієнти, що приймають опіоїди регулярно, звикають до відчуття насолоди — в них розвивається залежність від препарату.
 
Отримати таку залежність можна вже після кількох прийомів ліків, особливо з урахуванням того, що анестетики на різних людей по-різному діють: розрахувати точну дозу знеболювального для кожного пацієнта майже неможливо.
 
У Сполучених Штатах більш ніж 2 мільйони людей зловживають медичними опіоїдами. Минулого року міністр охорони здоров’я США навіть оголосив надзвичайний стан, аби дати раду національній опіоїдній кризі.
 
Десятиліттями фармакологи намагалися створити речовину, здатну блокувати біль і при цьому не впливати на центр задоволення.
 
Але це виявилось непростим завданням. Однак фахівці розробили кілька прототипів таких ліків, а новий препарат, здається, став справжнім проривом у цій сфері.
 
«AT-121 збалансовано об’єднує обидві функції в одній молекулі, ми вважаємо, що це набагато краща фармацевтична стратегія, ніж прийом двох різних препаратів одночасно», — пояснює Ко.
 
Результати досліджень на тваринах вражають. У резус-макак знеболювальний ефект AT-121 був співставний iз морфієм уже під час введення у 100 разів меншої дози.
 
При цьому він не лише не викликав звикання, а й знижував рівень наркотичної залежності у тварин, привчених до прийому опіоїдів.
 
Варто зауважити: все це ще не гарантує, що препарат здійснюватиме аналогічний вплив на людину. Проте така вірогідність доволі велика.
 
Досліди над приматами — останній етап перед клінічними дослідженнями на людях. Учені налаштовані дуже оптимістично.
 
«Загальні результати вражають, — каже професор фармакології Університету Північної Кароліни Браян Рот. — Це дуже перспективний і багатообіцяльний підхід». 
 
Якщо клінічні випробування пройдуть успішно, AT-121 зможе продемонструвати ще одну суттєву перевагу над лікарськими опіоїдами.
 
Під час випробувань препарату на мавпах нові ліки навіть за використання великих доз не призводили до ускладнень iз диханням і не спричиняли проблем із діяльністю серця.
 
А це дає дослідникам надію на те, що передозування не стане серйозною проблемою під час майбутнього використання препарату.
 
Проте навіть у найкращому випадку новий анальгетик з’явиться в аптеках лише за кілька років: формальне затвердження нових препаратів — процес тривалий.