На Волині відкрили меморіальну дошку на честь кінорежисера Володимира Андрощука

07.09.2018
На Волині відкрили меморіальну дошку на честь кінорежисера Володимира Андрощука

Земляки пам’ятають кінорежисера Володимира Андрощука (Фото надане Галиною ТАРАСЮК)

Днями на Волині, у селі Зимне Володимир-Волинського району, на приміщенні місцевого ліцею відкрили меморіальну дошку на честь уродженця цих місць, відомого кінорежисера-документаліста Володимира Андрощука — у рік 80-ліття автора-постановника 10-серійного художнього історичного фільму «Час збирати каміння» студії «Укртелефільм». 
 
Відкрив урочистий мітинг голова Зимненської ОТГ В’ячеслав Католик. Чин освячення меморіальної дошки здійснив священик Зимненського Успенського монастиря протоієрей Євгеній Стойка.
 
Присутня на вшануванні вдова кінорежисера письменниця Галина Тарасюк щиро подякувала Зимненській громаді, її керівництву, директору ліцею Юлії Степанюк, всім присутнім за добру світлу пам’ять про Володимира Андрощука, який був настільки закоханий у рідну Волинь, Володимир-Волинський, рідне село, що зняв про малу свою батьківщину декілька документальних фільмів, зокрема, «Княжий град» і «Світязь», які й донині актуальні.
 
Урочистості продовжилися в актовому залі навчального закладу, де старшокласники, вчителі мали змогу познайомитися з виставкою, приуроченою творчості кіномитця, а також переглянути документальний фільм «Світязь» — про дорогий кожному волиняку чарівний куточок заповідника «Шацькі озера». 
 
На завершення вечора-пам’яті Галина Тарасюк поділилася з присутніми мрією щодо створення шкільного музею митця, а також заснування премії його імені для творчих вихованців Зимненського ліцею. Директор ліцею Юлія Степанюк подякувала письменниці за надані матеріали, особливо за рушник, вишитий матір’ю кінорежисера.