Літо протримається у більшості України всю першу половину вересня — Гідрометцентр

04.09.2018
Літо протримається у більшості України всю першу половину вересня — Гідрометцентр

Подекуди в Києві знову цвітуть каштани. (Фото Людмили ЧЕЧЕЛЬ.)

Перші вихідні осені на Харківщині стали рекордними за кількістю пожеж, що виникли в різних екосистемах регіону. За викликами вогнеборці виїжджали майже 90 разів.
 
 
Загальна площа займання сягнула 30 гектарів. Особливо небезпечною ситуація була в Жовтневому лісництві Вовчанського району, де зайнялася хвойна підстилка.
 
 
Полум’я поширювалося настільки швидко, що рятувальникам довелося застосовувати 33 одиниці пожежної техніки, пожежний поїзд, вертоліт МІ-8 та літак Ан-32П. 
 
А днем раніше аналогічна НП сталася в Балакліївському лісгоспі. Аби приборкати полум’я, на допомогу рятувальникам прийшли добровольці місцевої пожежної команди села Андріївка та працівники сільгосппідприємства «Світанок», які організували додаткове підвезення води. Спільними зусиллями їм удалося не допустити поширення вогню вглиб лісу.
 
Складна пожежна ситуація як на Харківщині, так і в інших областях виникла через аномально жарку та суху погоду, що підвищує рівень пожежної небезпеки.
 
Стовпчики термометрів цими днями перевищували 30-градусну позначку, наприклад, у Кропивницькому. В такій ситуації достатнього одного недбало кинутого у траву сірника, аби миттєво спалахнуло полум’я. 
 
За інформацією українського Гідрометцентру, літо протримається в більшості регіонів країни всю першу половину першого осіннього місяця.
 
Середньодобова температура становитиме 20 градусів тепла, а на сході та півдні країни навіть більше. Різке похолодання слід очікувати вже в другій половині місяця, хоча по-справжньому зимно стане лише в листопаді.