У зоні ООС та на адмінкордоні з Кримом не вимикатимуть аналогове телебачення

29.08.2018
У зоні ООС та на адмінкордоні з Кримом не вимикатимуть аналогове телебачення

На кордоні з державою-агресором без аналогового ТБ не обійтися.

Із початком осені на території України буде припинено подачу аналогового сигналу, оскільки ліцензовані компанії перейдуть на цифрові стандарти мовлення.
 
 
Стара форма трансляції телепередач буде збережена лише в населених пунктах, що входять до зони ООС та межують із Кримом.
 
 
Про це повідомив голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко.
 
«Так, планується, що до 2019 року зможуть продовжити мовлення 758 передавачів, що становитиме 40 відсотків від їх загальної кількості, — каже він. — Із них на територіях з особливим режимом мовлення працюватимуть 147 одиниць, 99 — на кордоні з Росією, ще 405 передавачів транслюватимуть програми суспільного мовлення та 107 — програми місцевого мовлення».
 
Такий крок у Нацраді пояснюють необхідністю створити у прикордонні суцільний український інформаційний простір, який би витіснив переобтяжений пропагандою російський сегмент мовлення.
 
Реалізувати цей проект без збереження аналового телебачення практично неможливо, тому Національна рада внесла до Кабінету Міністрів пропозицію про необхідність збереження старого формату скрізь, де існують ризики інформаційного впливу країни-агресора.
 
Юрій Артеменко також звернувся до телекомпаній, які мають намір вести мовлення в цифровому стандарті, із закликом подавати регулятору заяви для замовлення прорахунку таких частот.
 
За його словами, сьогодні понад 100 місцевих телерадіокомпаній ще не мають відповідних ліцензій.
 
А в Києві та Кіровоградській області, де аналоговий сигнал був відключений у ніч із 31 липня на 1 серпня, чимало місцевих мовників і далі транслюють свої програми в аналоговій технології.
 
Він також підкреслив, що у Вінниці, Житомирі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Херсоні, Сумах та Чернігові вже працюють «гарячі лінії», де можна отримати інформацію з питань налаштування та придбання тюнерів, без яких неможливо отримувати цифровий сигнал.