Знаття — сила: 95-річчя відзначає журнал «Наука і суспільство»

29.08.2018
Життєвий шлях журналу «Наука і суспільство» — аж 95 років. Свій день народження видання відзначає у серпні.
 
Нещодавно у Товари­стві «Знання» України з цієї нагоди відбувся «круглий стіл» із презентацією історичних публікацій і виступами тих, хто творив і творить журнал.
 
Презентував присутнім журнал його головний редактор Дмитро Єсипенко, кандидат філософських наук, заслужений працівник культури України, заступник голови правління Товариства «Знання» України. 
 
Зустріч за «круглим столом» проводив голова правління Товариства «Знання», член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор Василь Кушерець.
 
Він нагадав: «У серпні 1923 року в Харкові у кіосках періодики і у торбинках листонош з’явилося нове видання — республіканський науково-популярний журнал «Знаття» (згодом — «Знання»).
 
Орган Головполітосвіти Наркомосу УРСР — журнал «Знання» мав велику популярність і виходив упродовж 12 років.
 
Щомісячний науково-популярний журнал правління товариства «Знання» УРСР «Наука і суспільство», перший номер якого вийшов у 1951 році, продовжив і далі розвинув відповідно до нових умов і завдань основні лінії, напрями і традиції журналу «Знання», став його прямим спадкоємцем. Ось чому віднині на його титульній сторінці друкується: «Заснований у серпні 1923 року».
 
Нині «Наука і суспільство» творчо знайомить український загал із досягненнями української і світової науки, матеріального виробництва і духовного світу; долучає українців до вивчення багатющої історії.
 
У журналі свого часу друкувалися, зокрема, Василь Кремень, академік НАНУ, президент Товариства «Знання» України, Костянтин Ситник, академік НАН України, Василь Кушерець, голова правління Товариства «Знання» України, доктор філософських наук, Петро Саух, ректор Житомирського державного університету імені І.Франка, доктор філософських наук, Олена Любовець, доктор історичних наук, Микола Дмитренко, доктор філологічних наук.
 
Науково-популярне видання активно співпрацює з Чернігівським літературно-меморіальним музеєм-заповідником Михайла Коцюбинського, Черкаською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Т.Шевченка, Одеською національною науковою бібліотекою, Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою імені М.Івасюка.
 
Науковці, бібліотекарі і музейники надсилають до журналу матеріали про видатних людей свого краю, пишуть про свої досягнення і проблеми. 
 
«Журнал виходить 6 разів на рік, тобто один раз на 2 місяці. Він пройшов 95 непростих, відповідальних і стверджувальних років. Ми намагаємося бути цікавим, потрібним людям виданням, активно відповідатимемо на всі читацькі запити й побажання щодо тематичного насичення та якості матеріалів, які будуть публікуватися в журналі», — розповідає Дмитро Єсипенко, головний редактор.