До Києва прибула перша баржа знаменитих кавунів із Херсонщини

28.08.2018
До Києва прибула перша баржа знаменитих кавунів із Херсонщини

Делiкатний вантаж для киян.

Як розповіли постачальники солодкого вантажу з півдня України, шлях баштанної продукції по Дніпру через усю Україну зайняв трохи більше трьох діб. 
 
 
Першу в цьому році партію кавунів, зібраних фермерськими господарствами Херсонщини, завантажили на причалі в Голій Пристані, а ось розвантажили баржу, яка вже прибула до столиці, у селищі Чирське Переяслав-Хмельницького району Київської області. 
 
 
Із розвантажувального терміналу солодкий вантаж автотранспортом доставлять на прилавки столичних супермаркетів.
 
Відзначимо, що вже 26 серпня 2018 року до столиці України виїхала друга баржа з Херсонської області, навантажена кавунами та динями. Вона прибуде у Київ незадовго до першого вересня та стане відмінним подарунком для всіх дітей i дорослих напередодні Дня знань.
 
— Відправку призначили на кінець серпня через те, що до цих пір пересуванню баржі по Дніпру заважали дощі, — пояснив директор підприємства «Південний експорт ЛТД» Олександр Мусієнко. — Спосіб доставки по воді хоч і більш тривалий за часом, але вантаж не псується так сильно, як при транспортуванні автотранспортом.
 
За словами фермерів, доставка баржі з кавунами водним шляхом дійсно істотно знижує відсоток відбраковування зіпсованих плодів. Ящо при транспортуванні автомобілем доводиться викидати близько 10-15% зібраного врожаю, то комфортні умови перевезення кавунів i динь на баржі дозволили знизити цей показник до одного відсотка.
 
Очікується, що середня оптова ціна смугастих ягід у нинішньому році складе не більше однієї гривні за кілограм. Якби товар прибув до столиці України автотранспортом, вартість херсонських кавунів становила б не менше двох гривень за кілограм.
 
Як зазначив ще минулого року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, відродження річкового судноплавства сприяє поліпшенню якості життя нашої країни.
 
Адже транспортування будь-яких вантажів баржами по Дніпру не лише здешевлює їх вартість на ринку, а й рятує від остаточного руйнування асфальту на українських дорогах. 
 
Із досвіду минулого року можна сказати, що херсонські кавуни користуються шаленим попитом у жителів столиці, які буквально змітають їх із прилавків магазинів за лічені дні.
 
Нагадаємо, що в серпні минулого року баржа з 250 тоннами кавунів подолала шлях по Дніпру з Херсонської області до Києва за п’ять днів. Для жителів України це було перше транспортування вантажу водним шляхом за останні 14 років, тому подія мала величезний резонанс. 
 
Крім високопоставлених чиновників із Києва та Херсона, до місця розвантаження баржі з кавунами прибув і представник американського урядового агентства USAID Патрік Рейдер.
 
Очевидці зустрічі кавунів розповіли, що американець щиро здивувався тій популярності, якою користуються легендарні херсонські кавуни серед жителів України.
 
Громадянин США пообіцяв обов’язково придбати чималу партію солодкого товару з півдня України для себе та своєї сім’ї, щоб скушту­вати, насолодитися смаком і зрозуміти нарешті феномен херсонських кавунів.