Російські ракетобудівники вирішили відмовитись від українських комплектуючих

22.08.2018
Російський ракетно-космічний центр «Прогрес» приступив до виробництва останньої ракети «Союз-ФГ», де використовуються комплектуючі українського виробництва.
 
 
Йдеться у першу чергу про системи управління (свого роду «мозок» літаючого апарата), що випускаються харківськими ПАТ «Хартрон» та ДНВП «Об’єднання «Комунар».
 
 
Про це повідомив сайт Державного космічного агентства України (ДКАУ) з посиланням на російські інформаційні джерела. 
 
Перейти на власні комплектуючі в РФ вирішили ще на початку 2000-х років. Утiм обійтися власними силами самарські ракетобудівники зможуть лише у 2020-му.
 
Нинішній і наступний роки вони оголосили перехідним періодом, у ході якого використовуватимуть українські аналоги.
 
«На завершальній стадії виробництва перебуває одна ракета «Союз-ФГ», а ще одна — на стадії підготовки, — повідомляють джерела у російській космічній галузі. — Зараз для неї йде замовлення комплектуючих і збірка окремих вузлів». 
 
У свою чергу, підприємства вітчизняної космічної галузі поступово переходять на співпрацю із західними партнерами.
 
Днями Колегія ДКАУ підбила підсумки роботи за перше півріччя цього року, озвучивши досить перспективні дані: обсяг експорту до країн ЄС, США та інших держав склав понад 877 мільйонів гривень, що становить 90,1 відсотка від загальної суми експорту продукції.
 
Цей же період із прибутком завершили п’ять провідних підприємств галузі — ПАТ «Хартрон», ДП «ВО «ПМЗ імені О. М. Макарова», ДП НДТІП, ВО «Київприлад», ДП «Укркосмос». За підсумками першого півріччя, до бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів сплачено 630,231 мільйона гривень, в тому числі до бюджету — 434,686 мільйона гривень.
 
Високий рівень українських підприємств космічної галузі підтверджує їхня співпраця з NASA. Скажімо, кілька днів тому «Південмаш» із Миколаївського порту відправив на адресу Національного космічного агентства США дві основні конструкції першої ступені ракети-носія «Антарес». У кооперації за цим проектом беруть участь КБ «Південне», «ПМЗ імені О. М. Макарова», «Хартрон-ЮКОМ», «Хартрон-АРКОС», «Чезара» та «Рапід».