Тюремники погрожують Олегу Сенцову каральною медициною — адвокат

10.08.2018
Тюремники погрожують Олегу Сенцову каральною медициною — адвокат

Фото з сайта m.day.kyiv.ua.

Адвокат Міжнародної правозахисної групи «Агора» Наташа Добрева, що представляє інтереси Олега Сенцова в Європейському Суді з прав людини, написала звернення до представника РФ при Європейському Суді з прав людини, заступнику міністра юстиції РФ Михайлу Гальперіну. Ґрунтуючись на рішенні ЄСПЛ від 25 липня 2018 про надання Сенцову найбільш прийнятного для нього лікування, правозахисниця запропонувала розпорядитися про переведення Сенцова до Клінічного багатопрофільного медичного центру «Святитель Лука» у місті Сімферополь.
 
Тим часом цивільний адвокат Сенцова Дмитро Дінзе говорить про те, що проти його підзахисного окупанти хочуть застосувати заходи каральної медицини.
 
За словами правозахисника, Сенцова в примусовому порядку возили до цивільної лікарні на огляд, де йому пригрозили годуванням силоміць.
 
Саме так неадекватно тюремники відреагували на рішення ЄСПЛ про те, що політичного в’язня Олега Сенцова треба негайно перевести із колонії «Білий Ведмідь» (Ямало-Ненецький округ Росії) до рідного для нього Криму.
 
— Головний лікар тюремної лікарні, як тільки дізнався, кого до нього привезли на обстеження, заявив, що прив’яже Сенцова до лікарняного ліжка та натовче йому до рота насильно медикаменти та штучне харчування, — обурюється адвокат Дмитро Дінзе.
 
— Завідувач реанімаційним відділенням тієї ж лікарні настільки агресивно ставиться до арештанта, що найімовірніше, може лише нашкодити йому. Якщо ж Олег Сенцов чинитиме опір, то трубку для насильного годування йому пригрозили вставити в ніс або у задній прохід. Ось такий у Росії підхід до пацієнтів, справжня каральна медицина в дії!
 
Дмитро Дінзе оприлюднив інформацію про те, що дипломати з різних країн світу, які контактують за родом своєї діяльності з російськими чиновниками, дізналися, що в РФ готові допустити смерть 42-річного Олега Сенцова, щоб налякати інших політичних в’язнів.
 
Двоюрідна сестра Олега Сенцова Наталія Каплан ствер­джує, що її брат втратив понад 30 кілограмів ваги та вже практично не встає з ліжка. За її словами, він дуже погано виглядає і вона боїться, що з дня на день отримає звістку про смерть брата.
 
Сам Олег стверджує, що не має наміру здаватися, незважаючи на критичне погіршення самопочуття: у нього зафіксовані всі ознаки важкої анемії (катастрофічно низький рівень гемоглобіну), перебої у роботі серця (пульс менше за 40 ударів за хвилину).
 
Олег Сенцов знайшов у собі сили написати відкритого листа для всіх людей, які розуміють його дії, та подякувати за моральну підтримку.
 
— Я не хворію, а голодую і зупинятися не збираюся, — наголошує український режисер. — Поїздку до Сімферополя я не вітаю, адже дуже сумніваюся, що тюремники з Росії до­зволять мені доїхати туди живим. Хочу всім сказати величезне спасибі за підтримку та передати величезний привіт. Слава Україні!»
 
Нагадаємо, що незаконно засуджений у Росії українець Олег Сенцов ще 14 травня 2018 року оголосив безстрокове голодування з вимогою негайного звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.
 
Улітку Європейський парламент закликав Росію негайно випустити на свободу всіх, хто був незаконно ув’язнений окупаційним режимом за свою політичну позицію, що не збігається з думкою Кремля. До цих вимог приєднався Держдепартамент США, який висловив стурбованість стрімко зростаючою кількістю арештів правозахисників та представників релігійних меншин. 
 
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна про помилування Олега Сенцова, але отримав від Кремля категоричну відмову.
 
Стурбований долею Олега Сенцова і Президент України Петро Порошенко, який у ході телефонної розмови з держсекретарем США Майком Помпео закликав посилити тиск на Росію для звільнення всіх українських заручників.
Досi немає обнадійливої інформації про те, що невинно звинуваченого українця можуть випустити на свободу, незважаючи на те, що за Сенцова заступилися найавторитетніші люди мистецтва в усьому світі.
 
Активісти в Україні та по всьому світу продовжують вимагати від країни-агресора та її лідера Володимира Путіна негайного звільнення незаконно ув’язнених українців. Акції на підтримку арештантів проходять у різних країнах, на різних континентах, але Росія їх уперто ігнорує.