Звільненому політв'язню Кремля Олександру Костенку дали дві кімнати у гуртожитку в Києві

07.08.2018
Звільненому політв'язню Кремля Олександру Костенку дали дві кімнати у гуртожитку в Києві

Довга дорога додому.

Українець повністю відбув термін покарання за сфабрикованою співробітниками російської ФСБ справою про тероризм, відсидівши чотири роки у колонії Кіровської області країни-агресора.
 
Приводом для арешту, незаконного суду над Костенком із подальшим ув’язненням стала скарга співробітника російського «Беркута».
 
Силовик написав, що український активіст нібито кинув у нього каменем під час драматичних подій на півострові навесні 2014 року.
 
За пару синців, що невідомо звідки з’явилися на тілі російського окупанта, український патріот відсидів майже чотири роки в’язниці без права на амністію.
 
Зате співробітник ФСБ, який зламав Костенкові руку під час затримання, не тільки не отримав ніякого покарання, не відшкодував моральної травми, а й досi продовжує працювати в органах.
 
Обвинувальний вирок Олександрові Костенку зачитала особисто колишній прокурор Криму, а нині депутат Держдуми РФ Наталія Поклонська. У праві на умовно-дострокове звільнення йому було відмовлено, а всі клопотання його адвокатів про пом’якшення вироку відхиляли.
 
— Мій підзахисний піддавався тортурам, перебуваючи у російській колонії, лише за те, що відмовився визнавати свою провину та ті дії, яких він у реальності не скоював, — обурюється адвокат Олександра Дмитро Сотников. — Українського патріота неодноразово кидали до штрафного ізолятора під надуманими приводами: то він не сказав «здрастуйте» комусь із співробітників колонії, то якось не так подивився на якогось тюремника. Ці знущання тривали всі чотири роки ув’язнення.
 
За пару місяців до звільнення кримчанин на знак солідарності з патріотами України оголосив голодування. Костенко вимагав негайного звільнення всіх політичних в’язнів Кремля, включаючи Олега Сенцова, Володимира Балуха та Павла Гриба.
 
Після завершення терміну відсидки Олександр Костенко кілька днів приходив до тями в українському консульстві в Москві, після чого літаком вилетів до Києва.
 
Після звільнення чоловік тимчасово житиме у столичному гуртожитку, номер йому надано рішенням уряду України.
 
Це дві частково мебльовані кімнати з балконом, де колишній політичний в’язень мешкатиме найближчі дванадцять місяців...
 
— Ми обговорили питання надання житла для Костенка з мером Києва Володимиром Кличком, і він дав свою згоду, — розповіла уповноважена з прав людини Верховної Ради України Людмила Денисова. — Олександр Костенко житиме в Києві, а його сім’я — в окупованому Криму. Повернутися до рідних він не зможе через протизаконне рішення окупаційної влади півострова. 
Костенко отримає документи, що гарантують йому статус внутрішньо переміщеної особи з правом на щомісячну допомогу.
 
Щоб морально підтримати патріота України, особисте послання Олександрові Костенку написала народна співачка України Руслана Лижичко.
 
У своєму листі артистка повідомила, що повністю поділяє його життєву позицію, принципи та силу духу.
 
Руслана попросила Костенка не втрачати надію й далі продовжувати боротьбу за деокупацію Криму. Адже саме такі люди, як він, дають силу, надію іншим жити та мислити правильно, мріючи про краще життя.