Олександр Усик планує поборотися за чемпіонські пояси «супертяжів»

01.08.2018
Олександр Усик планує поборотися за чемпіонські пояси «супертяжів»

У статусі абсолютного чемпіона світу Олександр Усик добряче підігрів до себе інтерес боксерського світу. (Фото з сайта sport.bigmir.net.)

Після переконливої перемоги Олександра Усика над Муратом Гассієвим у фіналі Всесвітньої боксерської суперсерії менеджер українського чемпіона Егіс Клімас не став приховувати, що його підопічний планує перехід у суперважкий дивізіон. 
 
Новоспечений король у першому важкому дивізіоні вже навіть окреслив свою довгострокову мету на профі-ринзі — бій iз талановитим британцем Ентоні Джошуа, котрий відправив на боксерську пенсію Володимира Кличка, завдавши нашому легендарному бійцеві поразки в його останньому поєдинку на професіональній арені.
 
Однак для меншого за габаритами Усика знайомство з «супертяжами» — навіть iз тими, що не входять до елітного клубу, — виглядає справою доволі ризикованою, особливо на перших її етапах. Без необхідного досвіду та профільної підготовки подібний крок може завершитися небажаними наслідками.
 
Тож вирішила команда українського боксера робити стрибок iз першого важкого до важкого дивізіонів плавним і поступовим, обравши як перевірку бій проти екс-чемпіона світу за версією WBC у першій важкій категорії з досвідом виступів у важкому дивізіоні — 35-річного британця Тоні Белью. Свого часу він двічі зустрічався й обидва рази перемагав свого співвітчизника Девіда Хея, котрого українські шанувальники боксу добре знають за боєм iз Володимиром Кличком.
 
Перші кроки назустріч один одному Усик та Белью зробили, щойно завершився переможний для українського боксера фінал WBSS, виказавши в соціальних мережах попередню згоду на очне протистояння. Днями ж у британській пресі з’явилося ще одне підтвердження майбутнього протистояння, автором котрого став промоутер Белью — відомий у боксерському світі організатор «мегабоїв» Едді Хірн. «Моє завдання — зробити цей бій, оскільки про нього по­просив Тоні. Він хоче позмагатися з Усиком за чотири чемпіонські пояси, котрими він володіє», — наголосив знаний промоутер, вказавши жовтень або листопад 2018 року і найімовірнішим часом проведення цього поєдинку.
 
Як прогнозують у боксерському світі, зокрема й сам Хірн, у майбутньому Усик може вийти на ринг і проти Джошуа, справами котрого також займається його промоутерська компанія. Щоправда, спочатку український боксер має зробити собі ім’я в суперважкому дивізіоні, для чого йому доведеться провести низку рейтингових боїв.
 
Для себе ж Олександр Усик має визначитися з місцем боксерської дислокації. Володіючи одразу чотирма чемпіонськими поясами першої важкої категорії, йому неодмінно доведеться відповідати на «запити» конкурентів, котрі прагнутимуть отримати у своє розпорядження титули WBO, WBC, WBA, IBF. Так, приміром, керівництво WBA днями повідомило, що «чемпіон у відпустці», росіянин Денис Лебедєв, зобов’язаний провести поєдинок iз переможцем фіналу WBSS. 
 
Опинившись у епіцентрі боксерської слави, Усик поступово здобуває звання вельми затребуваного суперника. Боксерські експерти його вже навіть включили до трійки найкращих боксерів-важковаговиків незалежно від вагової категорії. Тепер, як кажуть, справа за малим — залишилося лише підтверджувати це звання.