Вдалий старт: «Волинь» знову націлилася на прем'єр-лігу

01.08.2018
Вдалий старт: «Волинь» знову націлилася на прем'єр-лігу

Перечекавши період фінансової турбулентності, «Волинь» знову націлилася на елітну лігу країни. (Фото з сайта fcvolyn.net.)

Паралельно зі стартом чемпіонату України серед команд елітного дивізіону розпочалися баталії й у другій за силою лізі країни. Турнір, який у минулому році подарував неймовірно запеклу інтригу в боротьбі за право напряму та через поєдинки перехідного «плей-оф» зіграти у прем’єр-лізі, обіцяє й у нинішньому сезоні не менш захопливе протистояння. Благо, бажаючих потрапити з першої ліги до еліти достатньо.
 
Без сумніву, одними з перших на підвищення в класі стоять клуби, котрі в зовсім недалекому минулому мали елітну прописку, проте після банкрутства змушені під новим ім’ям, з нуля проходити шлях свого професіонального становлення.
 
За таким маршрутом у поточному сезоні до УПЛ повернувся столичний «Арсенал», старі власники котрого в 2013 році оголосили про банкрутство клубу. Вочевидь так само мріють повторити швидкий «камбек» «канонірів» і в «Металісті-1925», котрий кілька років тому також пройшов процедуру «обнуління».
 
«Оболонь-Бровар» так само представляє в першій лізі когорту команд, котрі мають спільне минуле, пов’язане з найсильнішою футбольною лігою країни та втратою професіонального статусу через процедуру банкрутства. Щоправда, скромного потенціалу «броварів» замало, аби швидко повернутися до елітного дивізіону.
 
Разом із «Металістом-1925» у поточному розіграші першої ліги грає й інший нещодавно «з нуля» створений колектив — «Дніпро-1», котрий, із великою часткою ймовірності, претендуватиме на найвищі позиції в першості. Без сумніву, велике футбольне місто Дніпро не може довго залишатися без команди елітного дивізіону. Проте розраховувати, що до УПЛ швидко повернеться «Дніпро» мільярдера Ігоря Коломойського, котре після чергової хвилі дисциплінарних санкцій ФІФА втратило професіональний статус, якось не доводиться. А от у «Дніпрі-1» навколо котрого згуртувалися колишні «дніпряни», — зокрема форвард Роман Зозуля, котрий у 2017 році став одним із співзасновників клубу, та екс-наставник «Дніпра» Дмитро Михайленко, котрому довірили в новому колективі роль наставника, — стоїть чітке завдання: якнайшвидше пробитися до прем’єр-ліги. У двох стартових турах Д-1 підопічні Михайленка, забивши у ворота суперників девять м’ячів, здобули переконливі перемоги й чітко продемонстрували свої амбіції.
 
Так само вдалий старт удався й луцькій «Волині», котра не так давно ще фігурувала в когорті найсильніших клубів країни. Фінансові проблеми лучан виявилися не настільки критичними, аби проголошувати себе банкрутом і розпочинати процес реінкарнації. Усе, так би мовити, обмежилося оптимізацією витрат і пониженням у класі. Водночас на початку нинішнього сезону у стані «волинян» заявили про стійке бажання знову грати в ПЛ, тож без конкуренції «Дніпро-1» залишитися не повинен. Другу перемогу на старті чемпіонату «Волинь», котру, до слова, очолює колишній воротар «Карпат» Андрій Тлумак, здобула в матчі з «металістами», переможний м’яч у якому належить авторству знаного за виступами у прем’єр-лізі, зокрема й за ті ж «Карпати», Дениса Кожанова. Словом, перша ліга сезону-2018/2019 має не один клуб, який за його підсумками прагнутиме підвищитися в класі. При цьому не варто забувати, що в найближчі роки ФФУ обіцяла повернути чемпіонат України до старого формату, котрий буде розрахований на 16 клубів. Тож охочих боротися за високі місця в першій лізі має побільшати. 
 

ТАБЛО

Перша ліга. 2-й тур. «Суми» — «Зірка» — 3:1, «Волинь» — «Металіст-1925» — 2:0, «Кобра» — «Миколаїв» — 0:2, «Балкани» — «Колос» — 0:0, «Інгулець» — «Прикарпаття» — 0:1, «Дніпро-1» — «Гірник-Спорт» — 6:0, «Авангард» — «Агробізнес» — 0:0, «Оболонь-Бровар» — «Рух» — 0:0.
1-й тур. «Прикарпаття» — «Балкани» — 0:1, «Гірник-Спорт» — «Суми» — 1:2, «Інгулець» — «Авангард» — 2:4, «Колос» — «Кобра» — 4:0, «Миколаїв» — «Оболонь-Бровар» — 0:0, «Рух» — «Дніпро-1» — 1:3, «Зірка» — «Волинь» — 0:2, «Металіст-1925» — «Агробізнес» — 2:0.
Лідери: «Дніпро-1», «Волинь», «Суми» — 6, «Колос», «Авангард», Миколаїв», «Балкани» — 4.