Матч «Шахтаря» з дебютантом прем’єр-ліги «Десною» у Чернігові зібрав аншлаг

27.07.2018
Матч «Шахтаря» з дебютантом прем’єр-ліги «Десною» у Чернігові зібрав аншлаг

Захист чемпіонського титулу «Шахтар» розпочав у Чернігові, «на класі» перегравши місцевого дебютанта елітного дивізіону. (Фото з сайта upl.ua.)

Із подачі укладачів футбольного календаря стартовий тур 28-го за ліком чемпіонату України розтягнувся аж на чотири дні.
 
Розпочавшись минулої неділі трьома матчами, він завершився в середу двома поєдинками за участі учасників Суперкубку — «Динамо» та «Шахтаря».
 
Окрилені успіхом у принциповому дербі, віце-чемпіони попереднього розіграшу та фіналісти Кубка країни перевіряли свою готовність до національної першості в домашньому поєдинку з володарем «бронзи»-2018 — «Ворсклою».
 
На відміну від полтавчан, які завдяки призовому місцю в минулому ЧУ свій єврокубковий шлях (у Лізі Європи) розпочнуть одразу з групового раунду, динамівці, стартуючи на міжнародній арені з третього кваліфайн-раунду Ліги чемпіонів, без сумніву, були змушені форсувати підготовку до сезону.
 
На початку тижня стало відомо, що суперником «біло-синіх» на старті ЛЧ-2018/2019 буде чеська «Славія» (матчі відбудуться 7 та 14 серпня), тож — з огляду на доволі приємні підсумки жеребкування — розпочинали новий ЧУ підопічні Олександра Хацкевича з подвійно хорошим настроєм.
 
Щоправда, відчуття справжнього свята перший матч нової національної першості динамівцям не подарував, хоча й завершився для них перемогою.
 
Через неналежну поведінку своїх фанів у заключному поєдинку попереднього сезону (проти «Шахтаря») контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ покарав «Динамо» поєдинком без глядачів.
 
Тож і змушені були «біло-сині» приймати непростого опонента з Полтави на порожньому НСК «Олімпійський», граючи під акомпанемент поодиноких тренерських вигуків та грозового дощу.
 
Як часто буває в таких випадках, не надто насичений ігровою боротьбою та гострими моментами двобій завершився мінімальною перемогою господарів, вирішальний м’яч у якому у власні ворота забив албанський півзахисник полтавчан Ардін Даллку.
 
До минулого року вважалося, що переможець Суперкубку України ніколи не вигравав наступний за локальним тріумфом чемпіонат. Утім «Шахтарю» вдалося переписати історію, вигравши в попередньому сезоні на внутрішній арені всі можливі трофеї.
 
Можливо, не з таким піднесеним настроєм, як мало б бути, але через кілька днів після «суперкубокової» поразки динамівцям в Одесі  у столичному Будинку футболу «гірники» отримали від керівників Федерації футболу України та Української прем’єр-ліги виграні в минулому сезоні золоті нагороди національної першості.
 
«Клуб, який не грає в рідному місті, на рідному стадіоні, перед рідними вболівальниками, стає найсильнішим у чемпіонаті, котрий за рейтингом УЄФА входить у десятку найкращих у Європі! Це досягнення вже внесено в історію», — заявив на церемонії нагородження президент ФФУ Андрій Павелко.
 
За традицією, бажали на урочистостях футболістам «Шахтаря» виграти й наступний ЧУ, проте, слід визнати, без творців останніх перемог — Феррейри, Фреда та Бернарда, котрі влітку залишили донецький клуб — зробити це команді Пауло Фонсеки буде непросто. Утім розпочали новий чемпіонат «помаранчево-чорні» з гостьового успіху в Чернігові, де здолали дебютанта елітного дивізіону — чернігівську «Десну».
 
Із другої спроби представники Чернігівщини таки отримали право грати в найсильнішому дивізіоні країни, й робитимуть вони це в рідному місті, на домашньому стадіоні імені Юрія Гагаріна, на котрому останнім часом активно велася реконструкція.
 
Як повідомили в клубній прес-службі, усі квитки на поєдинок «Десна» — «Шахтар» місцеві уболівальники футболу розкупили впродовж одного дня.
 
«Це свято футболу для уболівальників. Приємно, що вперше в історії на календарний матч приїхала команда УПЛ, тим паче, чинний чемпіон. Але свято лише для уболівальників, для команди — поразка. Уживу «Шахтар» значно сильніший, ніж по телевізору», — констатував головний тренер «Десни» Олександр Рябоконь.
 
В окремих епізодах, часом, чернігівські футболісти демонстрували непоганий футбол, змушуючи іменитих гостей нервувати.
 
Забили вони у ворота «гірників» навіть гол, який, щоправда, судді відмінили через сумнівний офсайд. Проте, в цілому, як відзначив очільник «Десни», «Шахтар» вище класом, і його перемога (2:0) — закономірна.
 
Зауважимо, що переможний у матчі гол — на рахунку новобранця «помаранчево-чорних» Мораеса, перехід якого з «Динамо» в табір головного конкурента викликав у «біло-синьому» середовищі шквал критичних відгуків. 
 

ОВВА!

Збірна України віком до 19 років під керівництвом Олександра Петракова, посівши в своїй групі на ЧЄ в Фінляндії перше місце, пробилася до півфіналу турніру, де зіграє з Португалією. У
 
своєму квартеті «синьо-жовті» набрали сім очок, мінімально вигравши поєдинки у команд Франції та Туреччини, а також розписавши мирову з англійцями.
 
Наставник юних українських футболістів пообіцяв, що його команда боротиметься за місце у фіналі, куди також прагнутимуть пробитися інші півфіналісти — Італія та Франція.
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Заключні матчі 1-го туру. «Динамо» — «Ворскла» — 1:0 (Даллку, 44 (у свої ворота), «Десна» — «Шахтар» — 0:2 (Мораес, 31; Марлос, 55), «Чорноморець» — «Олімпік» — 2:1 (Рижук, 9; Татарков, 65 — Дегтярьов, 70).