Грильована краса на столі: ексклюзивні рецепти львівської письменниці Лідії Нестеренко-Ланько

18.07.2018
Грильована краса на столі: ексклюзивні рецепти львівської письменниці Лідії Нестеренко-Ланько

Овочі-гриль — це смачно. (Фото з сайта jwoman.in.ua.)

Книга Лідії Нестеренко-Ланько — письменниці, новеліста, казкарки і поетеси — ще шукає свого видавця, проте рецепти з неї вже полюбилися тим, хто знайшов до них доступ, бо вони справді пропорційно дуже точно виписані й ексклюзивні.
 
Розділ «Гриль для чоловіків» дуже подобається і жінкам, і не лише тому, що з нього готуються особливі страви для своїх сильних половинок, а ще й тому, що ці страви не менше смакують і жінкам. 
 
Особливо в тій частині, де йдеться про грилювання овочів, грибів та фруктів. 
 
«Для грилювання практично придатні всі овочі, й у першу чергу коренеплоди (морква, буряки, ріпа, редька) та картопля. Можна грилювати деякі види капусти (кольрабі, цвітну), помідори, баклажани, солодкий перець, цибулю. Своїм смаком грильовані овочі значно відрізняються від варених. Вони більш сухі, запашні, з присмаком запеченого в них соку. Найкраще їх використовувати як самостійні страви, а також у салати, як додатки до гарнірів, — із загальних порад. — Грилювати овочі краще всього на решітці. Можна користуватися і металевим листом (деко), який поміщають у гриль, духовку або тримають над вогнем».
 
Біфштекс із шинкою та яйцем — те, чим можна причарувати, і письменниця розкаже, як це зробити. Візьміть 600-800 г яловичої вирізки, 0,5 склянки олії, 120 г шинки, 4 яйця, 80 г вершкового масла, сіль та чорний мелений перець — за смаком. 
 
З відповідно зачищеної яловичої вирізки нарізають шматки м’яса вагою 150-200 г. Їх злегка відбивають, надаючи округлої форми, натирають олією і залишають, аби відлежалися.
 
Грилюють на розігрітій решітці з кожного боку по 3-4 хвилини залежно від товщини м’яса. Одночасно грилюють на решітці тонко нарізані шматки шинки.
 
На пательні розтоплюють вершкове масло і готують на ньому випускну яєчню, яку кладуть на грильовані шматки шинки. Приготовленими шматками шинки з яєчнею прикрашають грильовані біфштекси.
 
Обов’язково треба скуштувати влітку і баклажани-гриль. Інгредієнти: 2 баклажани, 200 г рибного філе, 100 г вершкового масла, цибулина, 2 помідори, 100 г підсушеного рису, 150 г сичужного сиру, лимон, зубець часнику, сіль, мелений червоний перець.
 
Помиті баклажани розрізають вздовж, з кожної частини виймають серцевину. Дрібно нарізану цибулю підсмажують на вершковому маслі, додають до неї шматки рибного філе, які підсмажують і приправляють тертим часником.
 
Усе це перемішують із серцевиною баклажана, відвареним рисом і меленим червоним перцем. Одержаною масою начиняють підсолені половинки баклажанів, посипають їх тертим сиром і, скропивши розтопленим вершковим маслом, поміщають у гриль, де доводять до готовності.
 
Яблука-сюрприз коментарів не потребують, як і будь-який сюрприз. Візьмемо: 500 г яблук, 1 столову ложку лимонного соку, 4 готові кошички з пісочного тіста, 100 г вершкового морозива, чайну ложку рому, білок з двох яєць.
 
Яблука чистять, вирізають із них серцевину. Утворений у яблуці отвір, дещо розширивши, скроплюють лимонним соком. Яблука розкладають на тарілки і їх заглибину заповнюють морозивом, злегенька скроплюють ромом.
 
Після цього яблука покривають добре збитим яєчним білком. Підготовлені яблука поміщають у добре прогріту камеру гриля чи духовки і витримують до утворення золотавої скоринки. Готові яблука викладають у кошички з пісочного тіста і зразу ж подають до столу.
 
Абрикоси-гриль — поки ще є абрикоси! Треба: 12 великих абрикосів, столова ложка цукру, чайна ложка ванільного цукру, 2 столові ложки вершкового масла, збиті вершки.
 
Абрикоси посипають цукром з ваніллю і, прикрасивши пелюстками вершкового масла, розкладають на розігрітій решітці гриля. Грилюють плоди протягом 3 хвилин з кожного боку.
 
Подають абрикоси, поливши збитими вершками чи посипавши тертим шоколадом. Замість абрикосів можна брати і персики. Для покращення смаку, фрукти можна злегка скропити коньяком. Але це, напевне, — для особливих випадків, яких письменниця і бажає читачам. Смачного!