Жахлива підробка: на Полтавщині виявили маслозавод-«іхтамнєт»

18.07.2018
Вибіркова тестова перевірка виявила «іхтамнєтов» серед виробників вершкового масла нібито з благословенної Полтавщини.
 
Працюють фейкові маслозаводи, де виробляють небезпечні підробки, підпільно, — знайти їх за вказаною на етикетках  адресою перевіряючим не вдалося.
 
Звісно, продають вони своє масло за низькими цінами — від 20 до 25 гривень. Хоч на пачці авторитетно пишуть: «виготовлено зі 100-відсоткового коров’ячого молока» та запевняють, що дотримано всіх держстандартів.
 
Але якщо врахувати, що на двохсотграмову пачку масла потрібно чотири літри молока, спритні бізнесмени явно мали працювати собі на збиток.
 
Адже найдешевше молоко від фермерів коштує вже 28 гривень за літр.
 
Якщо ж до цієї суми додати відсоток за користування послугами магазину, витрати на виготовлення, траспорт та власну вигоду «заводчиків», то навіть без податків назбирується мінімально 40 гривень.
 
Після проведеного в лабораторії тестування виявилося, що продукція є жахливою підробкою. І йдеться не просто про порушення стандартів: у невідомо де синтезованій жовтій масі не було й краплі молока, лише всуціль трансжири. А смак, вигляд і запах масла створювали хімічні барвники, емульгатори, консерванти та ароматизатори. 
 
Щоб попередити про масові підробки покупців, експерти продемон­стрували результати перевірки на українських телеканалах.
 
Цікаво, що у Шишаках, де нібито продукують цей фальсифікат, вказаний на етикетках завод не працює ще від 2016 року. На території все опломбовано, просто неба іржавіють ванни для сиру та ємності для вершків.
 
Колись шишацький завод справді був потужним підприємством, де виготовляли якісні сири, масло, згущене молоко. Фейкове підприємство, вказане на пачці, нібито має чотири філії по області.
 
Воно в різний час називалось «Гадячсир», потім «Техмолпром», а зараз — «Полтавамолпрод». Назви змінюють, а упаковку оформляють так, нібито масло виготовлене у Шишаках.
 
Очевидно, ставку зробили на усталений міф про смачні і якісні харчові продукти з полтавського регіону, компрометуючи тим самим добросовісних місцевих виробників. Хоч насправді фальсифікат можуть виготовляти де завгодно. 
 
Пошуком масляних партизанів тим часом займаються спеціальні служби.