«Картаті» проти «триколірних»: у фіналі ЧС-2018 зіграють Хорватія і Франція

13.07.2018
«Картаті» проти «триколірних»: у фіналі ЧС-2018 зіграють Хорватія і Франція

У півфіналі ЧС-2018 хорвати вирвали перемогу в Англії й тепер спробують взяти реванш у французів за болюче фіаско 20-річної давнини. (Фото з сайта dfb.de.)

Навряд чи у футбольному світі знайдеться людина, котра стане стверджувати, що до фіналу чемпіонату світу можна потрапити випадково.
 
І хоча не так, щоб очікувано, але, вочевидь, закономірно, у вирішальному поєдинку «мундіалю»-2018 гратимуть Франція та Хорватія.
 
«Це нереально! Хорватія у фіналі чемпіонату світу», — президент хорватської федерації футболу, бронзовий призер ЧС-1998, Давор Шукер не вірить у те, що сталося.
 
До останнього часу кращим досягненням збірної Хорватії, самостійне плавання котрої в новітній історії футболу розпочалося в 1992 році після розпаду Югославії, було третє місце на чемпіонаті світу 1998 року у Франції.
 
Утім після перемоги «картатих» над Англією у півфіналі ЧС-2018 збірна Златко Далича вже гарантувала собі на російському «мундіалі», як мінімум, «срібло». Цікаво, що чемпіонат світу в Росії всього лише другий — після французького — «мундіаль», на якому збірна Хорватії змагається на стадії «плей-оф». 
 
Варто додати, що на шляху до фіналу, котрий відбудеться 15 липня в Москві, підопічні Златко Далича тричі грали додатковий час. У матчах проти Данії та Росії хорватам посміхнулася фортуна у серії післяматчевих 11-метрових ударів.
 
Водночас гру проти Англії балканці виграли за рахунок влучного удару Манджукича в другому екстра-таймі.
 
«Це неймовірне, історичне досягнення. У нас талановитий склад, це давно відомо, але нам постійно чогось не вистачало. Але зараз ми показали якість і характер. Звісно, нам трохи пощастило, але в нашої збірної є все, що потрібно», — сказав після перемоги капітан картатих Лука Модрич.
 
Матч проти «левів» у московських «Лужниках» хорвати грали під серйозним пресингом глядачів, які освистали їхнього захисника Домагоя Віду за виказане ним гасло «Слава Україні!» після перемоги над російською командою у чвертьфіналі.
 
Загалом гоніння, котрі влаштували хорватським футболістам не тільки господарі «мундіалю», а й ФІФА, не надто вплинули на підопічних Далича.
 
У будь-якому разі гірше почуватися й грати в Росії вони не стали. Щоправда, за сказані слова Домагой Віда вже двічі вибачався перед господарями «мундіалю».
 
При цьому в українському Міністерстві закордонних справ засудили «безпринципність» ФІФА в історії з Відою, котрому за «Слава Україні!» винесли попередження, а його партнера по відео — скаута збірної Хорватії Огнєна Вукоєвича — покарали грошовим штрафом й відрахували зі складу збірної на ЧС. У той же час свою незгоду з діями Міжнародної федерації футболу продемонстрували й українські футбольні фани, котрі обвалили рейтинг ФІФА у «Фейсбуці».
 
Самі ж хорвати нині живуть думками про майбутній фінал iз французами, в котрому вони спробують узяти реванш за болюче фіаско в півфіналі ЧС-1998.
 
Як свідчить головний тренер хорватів Златко Далич, останні двадцять років уся футбольна Хорватія згадувала той невдалий матч проти «триколірних», які, нагадаємо, в підсумку, виграли домашній «мундіаль».
 
Після тріумфу на ЧЄ-2000 Франція грала ще два фінали на великих футбольних форумах — у Німеччині, на ЧС-2006 та вдома, на ЧЄ-2016. Однак в обох випадках їх спіткала невдача.
 
«Два роки тому ми поступилися у фіналі — це було дуже боляче. Зараз ми не вдома, тому підтримки, звісно, менше. Утім сподіваюся, що цього разу нам пощастить більше. До «мундіалю» окремі гравці говорили, що хочуть стати чемпіонами. Їм випала така нагода. Але наразі ми ще не чемпіони», — сказав наставник «триколірних» Дідьє Дешам.
 
У півфіналі проти амбітних бельгійців французи виглядали впевнено й холоднокровно. І хоча долю франко-бельгійського протистояння вирішив один єдиний м’яч, здалося, що команда Дешама, як і в попередніх дуелях — з Аргентиною та Уругваєм — тримала хід поєдинку під контролем.
 
А от чи вдасться гравцям збірної Франції зберегти холодну голову у фіналі з хорватами, покаже час. Завдання, насправді, не надто просте, якщо згадати історію з вилученням Зінедіна Зідана у програному французами фіналі ЧС-2006 італійцям. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. «Плей-оф». 1/2 фіналу. Франція — Бельгія — 1:0 (Юмтіті, 51). Хорватія — Англія — 2:1 (у дод. час; Перішич, 68; Манджукич, 109 — Тріппьє, 5).