Завод «ФЕД» виготовить систему охолодження для супутників зв’язку

10.07.2018
Завод «ФЕД» виготовить систему охолодження  для супутників зв’язку

Наш внесок у розвиток космосу неоціненний.

Через рік відома франко-італійська компанія Thales Alenia Space запустить новітній телекомунікаційний супутник, у виробництві якого бере активну учать і Харківське приватне акціонерне товариство «ФЕД».
 
Аби виграти тендер на розробку і постачання теплообмінників, українській фірмі довелося витримати жорстку конкуренцію з аналогічними структурами США, Німеччини та Франції. 
 
Це стало можливим завдяки тому, що на підприємстві кілька років тому було створено підрозділ, здатний виготовляти комплектуючі для сучасної авіаційної та космічної техніки. «ФЕД» також отримав необхідні для такої співпраці європейські сертифікати якості й навіть збудував новий цех, обладнавши його сучасними комп’ютерними станками. «Новий цех — це, до речі, 800 квадратних метрів сучасних виробничих площ, — каже директор підприємства Віктор Попов. — Ідеться про повний пул вимог, враховуючи чистоту, немов в операційній. Усе було зроблено за рахунок власних обігових коштів. Над унікальною розробкою працювали наші фахівці разом із вченими Харківського аерокосмічного університету».  
 
Харківська система охолодження для супутників — повністю нова технологія. Раніше подібні теплообмінники використовували тільки на космічних станціях. Начальник розрахунково-перспективного відділу «ФЕД» Євген Кононихін зазначив, що у супутнику працюють комп’ютери, випромінювачі та багато інших вузлів, які виділяють тепло.
 
Розроблена система акумулює це тепло й транслює на теплообмінники, що випромінюють його в космос. Реалізація проекту почалася у 2016 році. Сума контракту на виробництво становить 2 мільйони євро.