Катерина Толстікова, лікар-дієтолог, фуд-терапевт, фахівець аnti-age харчування (харчування, яке якнайдовше забезпечує молодість), смакує літніми дарами так, ніби кожна ягідка, овоч чи фрукт — це справжній скарб. Утім, вона запевняє, що так і є. Сьогодні вона розповість про ягоди і часник.
Знову ягоди, але поки сезон і поки вони так нависли на гілках, що аж просяться в кошики, треба брати! А ще — про часник багато корисного і такого, що просто необхідно знати. Дієтолог скаже про все детально, але, забігаючи наперед, хочеться виділити найголовнішу спільну якість цих дарів — це сильні рослини проти старіння.
Морозиво — ягідний фонтан
Чудова новина для ласунів — дієтологи, якщо запитаєш про корисний десерт, найперше радять морозиво. Рецепти різні, але незмінно дуже смачні і дуже корисні. А оскільки літо, спека і сезон барвистих ягід у розпалі, морозива багато не буває.
Катерина Толстікова пропонує свій рецепт, який давно вже став рецептом морозива для всіх. Доєднуйтеся до цього смачного проекту!
Отож корисне морозиво з ягід, рецепт на дві порції. Інгредієнти: 1 банан, лохина і шовковиця (по 50 г), кокосові вершки або молоко (без добавок / без цукру, до 24% жирностi) — 50 мл, кунжут — 20 г, кокосове масло — 1 ч / л, вода — 20 мл, волоський горіх — 10 г.
Попередньо заморозити банан (без шкірки). У блендері до однорідної консистенції збити заморожений банан, взяти порційно ягоди, кунжут, кокосові вершки і кокосове масло. Збивати до однорідної консистенції. Додати 50 мл кокосових вершків, продовжити збивати ще хвилину. Викласти однорідну масу в піалу для морозива. У кавомолці чи блендері подрібнити кунжут до виділення з нього олії, додати 1 ч / л кокосового масла (можна масла какао), продовжити збивати, додати трохи води. Консистенція повинна бути подібна до соусу. Готове морозиво полити кунжутним соусом, можна прикрасити при подачі волоським горіхом або какао-бобами. Такий десерт можна їсти цілий рік і дорослим, і дітям, — зауважує лікар.
Ну а тепер — теорія, бо про те, що ми їмо, треба знати все. Перефразовуючи вислів: «Ми — це те, що ми їмо». У складі морозива — не тільки правильні вуглеводи з розчинною клітковиною, інсуліном і фруктоолігосахариди, а й корисні для мікрофлори жирні кислоти, поліфеноли та антоціани. А кунжут до того ж ще й багатий на кальцій. Окремо лікар-дієтолог зупиняється на феномені ягоди лохини, оскільки вона заслуговує на те, щоб бути в топі найкорисніших ягід.
Отже, лохина — надзвичайно корисна, і ось чому:
— антоціани, які вона містить, позитивно впливають на навчання і пам’ять;
— знижує артеріальний тиск і рівень «поганого холестерину»;
— покращує чутливість до інсуліну, запобігаючи розвитку діабету 2-го типу;
— запобігає втраті кісткової тканини, впливає на її формування;
— зупиняє поширення онкоклітин;
— зменшує зморшки і знижує кінцеві продукти глікації;
— клітковина з лохини знижує відкладення жиру і контролює почуття ситості;
— поліфеноли лохини формують правильну мікрофлору і знижують запальні захворювання кишечника. І це ще далеко не всі корисні функції.
Зараз сезон, тому цю ягоду краще додавати до кожної страви, не тільки в морозиво, а й, наприклад, в кашу, сирники, смузі, сорбети або запіканку і просто їсти окремо, наголошує лікар-дієтолог Катерина Толстікова.
Часнику — так! Катерина радить все-таки вивчити властивості цього пікантного овоча. «Я впевнена, — продовжує вона, — багато хто взагалі його уникає через запах і не вживає зовсім, а даремно». Її пояснення рясніють спеціальними термінами, але тим, хто піклується про своє здоров’я, проте любить смачно попоїсти, зрозуміти їх буде цілком до снаги.
Отже, чому часник має бути на столі обов’язково? Тому що він:
— містить фосфор, цинк і калій, селен, вітаміни А і С;
— пригнічує дії багатьох бактерій (антимікробний ефект);
— стимулює акрофаги, лейкоцити, моноцити і нейтрофіли (білі тільця крові), збільшує продукцію глутатіону (підтримання імунної системи)
— підвищує стійкість організму до вірусів, є профілактичним засобом проти ГРЗ і знижує запальні процеси;
— має протигрибкову дію;
— покращує здоров’я ротової порожнини;
— підтримує здорову мікрофлору шлунка;
— має протиракові властивості;
— перешкоджає розвитку алергії ;
— бореться зі стресом;
— перешкоджає ожирінню, впливаючи на кількість жирової тканини. Звісно, це також не всі властивості часника.
Лікар наголошує, що не можна вживати часник на голодний шлунок — це може викликати неприємні симптоми з боку шлунково-кишкового тракту. А ще з часником обережними треба бути тим, хто має гіперчутливість до часнику або алергічні реакції.
Отож, враховуючи всі «за» і «проти» всього корисного, що зріє, цвіте і наливається соком, переходьте на смугу здоров’я. Це, до всього, дуже смачно!