Акторка Ірма Вітовська стала французькою королевою Анною Київською

26.06.2018
Акторка Ірма Вітовська стала французькою королевою Анною Київською

Ірма Вітовська — Анна Київська.Перформанс про Едігну — внучку Ярослава Мудрого. (Фото з мережі «Фейсбук».)

У Києві, на Михайлівській площі, на внутрішньому подвір’ї Міні­стерства закордонних справ, відбувся уже традиційний, четвертий, МЗС Open Air 2018. Цього разу темою стало вшанування європейської історичної спадщини України, а також  гендерна рівність і, зокрема, роль жінки в суспільстві в історичному контексті. Партнером цьогорічного МЗС Open Air став Міжнародний фестиваль мистецтв Anne de Kyiv Fest із прем’єрою історичного перформансу «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І. Початок славного служіння». 
 
Едігна — онука Ярослава Мудрого. Роки її життя — 1055 — 1109. Легендарна історична постать, донька Анни Київської і короля Франції Генріха І. За істрично не доведених обставин, у юному віці, близько 1074 року, залишила батьківській дім. Існує багато версій причин цього вчинку. Серед основних— бажання здійснити паломництво до Святої землі, повернутись на батьківщину матері, протест проти політичного  шлюбу. У результаті ланцюга обставин Едігна опинилась поблизу міста Пюх у Баварії, що за 30 км від сучасного міста Мюнхен (Німеччина), оселилася у дуплі старої липи і прожила в ньому, як черниця в келії, більше тридцяти років. Навчала дітей читанню і письму, лікувала людей і звірів . Слава про Едігну ширилась тогочасною Європою.
 
Своє шляхетне похо­дження Едігна зберігала в таємниці, воно стало відоме лише після її смерті. У 1600 році римо-католицька церква проголосила Едігну блаженною, тобто святою. Доля Едігни надихала багатьох художників, літераторів, музикантів.
 
Літературна основа представленого глядачам перформансу «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І. Початок славного служіння» — драматична поема сучасного українського письменника Олександра Ірванця. У ролі Едігни — Анастасія Блажчук із Молодого театру. Вона каже: «Роль Едігни для мене — це фантастична можливість дослідження трансформації характеру дівчинки-підлітка, яка в абсолютно несприятливих для жіночої самореалізації умовах досягла власної свободи. Дівчинки, пам’ять про яку люди зберігають ціле тисячоліття!».
У ролі Анни Київської — Ірма Вітовська-Ванца. Виконавиця ролі королеви Франції, матері Едігни, про свою героїню каже: «Для мене Анна Київська — приклад успішної, модерної українки, яка творила власну долю, незважаючи на обставини!» 
 
Також у проекті були задіяні Євген Нищук, Федір Стригун, Остап Ступка, Олексій Березнюк, Тарас Компаніченко. Так, у виставі «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І. Початок славного служіння» Федір Стригун виконав одну з ключових «віртуальних» ролей — Ярослава Мудрого (на екрані показували анімаційний образ, який говорив голосом народного артиста України, актора і головного режисера Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької). Роль батька Едігни — Генріха І озвучував нині міністр культури Євген Нищук. Реалізацією проекту (постановкою і продюсуванням) займався Федір Баландін.
 
Перфоманс «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І. Початок славного служіння» одночасно став відкриттям IV Міжнародного фестивалю мистецтв Anne de Kyiv Fest. Цього року фестиваль відбувається за підтримки Київської міської державної адміністрації, Міністерства закордонних справ України, посольств Франції, Бельгії, Канади, Мексики, Кіпру, Таїланду.