Утримання Криму щорічно стає окупантам у 2,5 мільярда доларів

12.06.2018
Майже третина від загальної суми російського бюджету йде на різноманітні субсидії, субвенції та сумнівні проекти, що реалізуються в дусі найгірших часів «холодної війни» у СРСР.
 
Так, уже цілком очевидно, що відкриття нового аеровокзального комплексу міжнародного аеропорту Сімферополя «Кримська хвиля» не сприятиме довгоочікуваному туристичному буму.
 
У будівництво цього об’єкта півострова вкладено понад півмільярда доларів, однак людей відлякують божевільні ціни на квитки.
 
Найбільше літаків прибуває до Сімферополя з Москви та Санкт-Петербурга, а вартість квитка в один бік коливається в еквіваленті від 800 до 3 тисяч гривень.
 
За рік новий комплекс готовий обслужити близько 6,5 мільйона людей, та вже зараз ясно, що навіть половини від заявленої кількості туристів зібрати не вдасться, а це значить, що вкладені гроші можуть не окупитися ніколи.
 
За даними Транспортної клірингової палати Росії, російським авіакомпаніям довелося скоротити річний план по рейсах до Криму на 551 тисячу пасажирів (23 відсотки від загального числа відпочивальників).
 
Цьому посприяло відкриття Керченського моста та різке, у півтора-два рази, зростання аеропортових тарифів у місті Сімферополь.
 
За інформацією на табло реєстрації польотів у залі очікування аеропорту стає зрозумілим, що літають сюди винятково російські авіакомпанії. Міжнародні рейси відсутні взагалі. Крім того, з 2014 року всі літаки, що здійснюють рейси до анексованого Криму, оголошені поза законом. Російським авіакомпаніям доводиться прокладати маршрути в обхід України, що значно здорожчує вартість польотів.
 
Незважаючи на очевидний провал літнього сезону цього року, окупаційна влада Росії продовжує зомбувати населення Криму, повідомляючи про нові сумнівні «перемоги». Якщо вірити пропаганді Кремля, то старий аеропорт у Сімферополі довелося закрити... через низьку пропускну здатність. Хоча самі кримчани лише сумно посміхаються з цих слів пропагандистів, щодня спостерігаючи порожні зали ледь відкритих нових терміналів аеропорту «Кримська хвиля».
 
Найбільше грошей пішло на будівництво Керченського моста, близько 228 мільярдів рублів. Гігантські розміри цієї суми пояснюються не стільки складністю конструкції у сейсмічно небезпечній зоні, скільки необхідністю оплачувати його цілодобову охорону. Поки пропагандисти Кремля радіють відкриттю транспортної гілки, яка поєднала Кубань та окупований півострів, інженери ламають голову над тим, як добудувати залізничну лінію за рахунок виснаженого федерального бюджету.
 
А тут ще й літній сезон додав клопоту: фермери семи районів анексованого півострова Крим вимагають компенсувати їм втрату врожаю через брак прісної води.
 
Не секрет, що на вирішення питань щодо забезпечення жителів окупованого півострова водою та електрикою з казни Росії щорічно йде від трьох до чотирьох мільярдів рублів.
 
Саме цей факт змусив із середини 2017 року урізати вдвічі раніше підняті на хвилі ейфорії зарплати бюджетникам. Тепер лікарі, педагоги, вчені, а також представники інших професій в окупованому Криму не розуміють, як їм виживати на свої зарплати в умовах, коли ціна на деякі категорії товарів перевищує навіть московські показники.
 
— Чим більше Крим буде схожий на валізу без ручки для Росії, тим вище шанс на його деокупацію у найближчому майбутньому — коментує голова наглядової ради Фонду «Майдан закордонних справ» та головний редактор сайта BlackSeaNews Андрій Клименко.
 
— Внутрішній голос старого економіста підказує мені, що їхнi втрати по Криму обчислюються в цілому (з урахуванням санкцій та інших складових цього процесу) близько одного проценту ВВП. Слід продовжувати робити Крим усе дорожчим, бо в іншому випадку Путін «вбухає» всі ці кошти у війну. Єдиний розумний шлях — це тримати санкції та посилювати світовий тиск на Росію, не допускаючи навіть натяку на їх скасування. 
 
Аналітики сходяться на думці, що найближчими роками видатки на утримання окупованого півострова будуть лише зростати.
 
Непрямі втрати від світових санкцій, а також нерозумного ведення економіки в одному з найбільш дотаційних регіонів обійдуться країні-агресору в суму від 10 до 50 мільярдів доларів на рік.
 
Офіційний Кремль буде змушений збільшувати розмір прямої фінансової допомоги для Криму, а ось потенціалу для заробітку грошей своїми силами в окупованого півострова як не було, так і немає.