Семеро одного не ждуть: Росію не повернуть до формату «Великої вісімки»

12.06.2018
Семеро одного не ждуть: Росію не повернуть до формату «Великої вісімки»

Градус напруги на G7 зашкалював: а ми до нього і так, і сяк.

Президент США Дональд Трамп своєю заявою про те, що «було б добре для світу», аби Росія повернулася до складу групи країн «Великої вісімки», насправді не так здивував, як обурив.

Ця його пропозиція була озвучена напередодні саміту лідерів країн «Великої сімки» (G7), що проходив у канадському Квебеку 8-9 червня. 

«Дещо», в чому винен Обама 

«Це обговорювалося. Деяким людям подобається ідея повернення Росії, — сказав Трамп, натякаючи на проросійськи налаштованого нового прем’єра Італії Джузеппе Конте. — Раніше ми були «Великою вісімкою», а не «Великою сімкою». І дещо сталося деякий час тому, що тепер Росія не бере участі».
 
Трамп навіть знайшов нового винного в тому, що «сталося». І це його попередник Барак Обама. «Крим «відпустили» в часи адміністрації Обами, він може говорити, що хоче, але він дозволив Росії «взяти» Крим», — цитує Трампа «Німецька хвиля».
 
Нагадаємо, саме після анексії українського півострова Росію виключили зі складу «Великої вісімки». Канадський міністр закордонних справ Христя Фріланд підтвердила, що під час саміту пройшли переговори щодо повернення Росії в G8, але вони відбулися у неофіційній обстановці.
 
Утiм благі наміри Трампа щодо повернення до G8 Путіна не викликали схвалення у реш­ти лідерів «Великої сімки» — Канади, Японії, Франції, Німеччини, Італії та Великобританії.
 
Навіть дружнє проросійське плече італійського прем’єра Конте, на яке так сподівався обіпертися Трамп, зрадницьки затремтіло: Конте спочатку підтримав ідею Трампа, але потім узгодив спільну позицію з країнами ЄС. А ця позиція — досить різка і однозначна, як свідчить спільна заява лідерів G7.
 
«Ми закликаємо Росію припинити свою поведінку з дестабілізації, підриву демократії і підтримки сирійського режиму», — йдеться у комюніке лідерів «Великої сімки», повідомляє агенція «Рейтер».
 
У тексті наголошується, що західні санкції проти Росії триватимуть до тих пір, поки Москва не виконає свої зобов’язання в Україні згідно з Мінськими домовленостями. Більше того, санкції навіть можуть посилити.
 
«Ми підтверджуємо наше засудження незаконної анексії Криму і знову підтверджуємо нашу незмінну підтримку українського суверенітету, незалежності і територіальної цілісності в рамках її міжнародно визнаних кордонів, — йдеться у заяві G7. — Продовження санкцій чітко пов’язане з тим, що Росія не продемонструвала повного виконання своїх зобов’язань згідно з Мінськими домовленостями та поваги до суверенітету України».

Торгові війни 

У неділю, 10 червня, Трамп викинув коника, який став першим подібним випадком в історії «Великої сімки» — несподівано він відкликав свій підпис під спільним комюніке.
 
І не стільки через позицію щодо Росії, як через канадського прем’єра (дивно, що цього разу не Обама став причиною всіх бід!).
 
Джастін Трюдо зіпсував настрій президенту США своїми заявами під час підсумкової прес-конференції.
 
Про це американський лідер повідомив у своєму «Твіттері»: «Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо поводився так поступливо і м’яко під час наших зустрічей на G7 тільки для того, щоб дати прес-конференцію після мого від’їзду, сказавши, що «мита США є образливими» і він «не дасть сісти собі на шию». Дуже нечесно і слабко. Наші мита — це відповідь на його 270% (мита) на молочні продукти (США)!». 
 
Нагадаємо, США з 1 червня ввели мита на імпорт сталі (25%) і алюмінію (10%) з Канади, Мексики і країн ЄС. Канада у відповідь анонсувала введення мит на низку американських товарів.
 
Через цю торгівельну суперечку двох країн залишилося непідписаним Сполученими Штатами комюніке G7, в якому, окрім уже згаданого заклику до Росії «припинити свою дестабілізуючу поведінку», є інші кілька важливих пунктів.
 
Зокрема, як повідомляє Бі-Бі-Сі, заява про необхідність забезпечити «назавжди» мирний аспект ядерної програми Ірану, домовленості по Паризькій кліматичній угоді та про виділення країнами-підписантами 2,9 млрд. доларів на освіту жінок і дівчаток у найбідніших країнах світу.
 

А ТИМ ЧАСОМ…

У самій Москві у відповідь на заяву Трампа й подальшу її критику зробили вигляд, що не дуже й хотіли повертатися до «Великої вісімки». Міністр закордонних справ Сергій Лавров сказав: «Ми ніколи ні в кого не просилися назад», цитує його «Інтерфакс».
 
«Ми чудово працюємо в інших форматах — і в ШОС, і в БРІКС, і особливо в «двадцятці», де розділяють наші підходи», — зазначив Лавров. «І в рамках «двадцятки» вже ультиматумами не обійдешся, там вже треба домовлятися. «Двадцятка» — це механізм досягнення консенсусу. І я думаю, що це — найперспективніший формат на майбутнє», — не втрачає оптимізму російський міністр.