Утретє за чотири сезони титул найсильнішої команди НБА виборов «Голден Стейт»

12.06.2018
Утретє за чотири сезони титул найсильнішої команди НБА виборов «Голден Стейт»

В атаці — лідер «Голден Стейт» Стефен Каррі. (Фото з сайта УНІАН.)

В останні роки єдиним українцем, який представляв український баскетбол у НБА, був Олексій Лень. Захищаючи кольори «Фінікса», уродженець Антрацита старався, як міг: отримуючи не надто багато ігрового часу, витискував iз себе максимум можливого.
 
Разом із завершенням сезону-2017/2018 спливає кінця й угода про п’ятирічний період перебування Олексія в сонячній Аризоні. «Я б iз радістю залишився в «Фініксі», але не знаю, чи отримаю пропозицію від «Санс», — сказав Лень. Останні здобутки «Фінікса» виглядають більш ніж скромно, відтак не дивно, що керівництво клубу прагне підсилити команду. Приміром, минулу «регулярку» «Фінікс» завершив на останньому місці у своєму дивізіоні, вкотре залишившись без «плей-оф», переможцем якого, до слова, вдруге поспіль став «Голден Стейт».
Спочатку, перегравши в фіналі Західної конференції найкращу команду регулярного сезону-2017/2018 — «Хьюстон», у вирішальній дуелі чемпіонату колектив Стіва Керра без шансів для суперника розгромив «Клівленд» (4:0) на чолі з «королем» Леброном.
 
На думку переважної більшості експертів, саме Леброн Джеймс є найсильнішим гравцем НБА. І саме завдяки його старанням його рідний «Клівленд» в 2016 році — вперше у своїй історії — виграв чемпіонські персні. Утім не завжди один у полі воїн. З’ясувалося, що в першому поєдинку фінальної серії, в якому перемога «Голден Стейт» дісталася лише в овертаймі, лідеру «Клівленда» зламали руку. Не дивно, що в наступних поєдинках за головний трофей, перемоги «воїнам» діставалися  значно легше. 
 
Цікаво, що «Голден Стейт» та «Клівленд» учетверте поспіль грали у фіналі НБА — що, без сумніву, свідчить про зірковий статус цих колективів. І якщо в «Клівленді» всі ці роки першу скрипку грав лише Джеймс, то в таборі «воїнів» — після фіаско в 2016 році — в пару до давнього лідера команди, майстра «триочкових» — Стефена Каррі — запросили не менш талановитого Кевіна Дюранта. Не дивно, що після цього «Голден Стейт» не зупинити. Якщо фінал НБА-2017 «воїни» виграли з рахунком 4:1, то в цьогорічній фінальній серії шансів на успіх у Леброна та К° взагалі не було. А найкориснішим гравцем фіналу назвали Дюранта: після того, як темношкірий форвард залишив «Оклахому Сіті», його талант розкрився повністю.
 
Водночас кар’єра в Національній баскетбольній лізі молодого українця Святослава Михайлюка лише розпочинається. Минулого тижня гравець збірної України проходив оглядини в «Лос-Анджелес Лейкерз». Подейкують, що в іменитому клубі, котрий, щоправда, провалив минулий сезон, пролетівши повз «плей-оф», залишилися задоволеними діями нашого перспективного співвітчизника, котрий у минулому сезоні, виступаючи в студентській лізі за «Канзас», у середньому за гру набирав 15 очок.