Накрав на 400 тисяч: на Херсонщині затримали браконьєра-рекордсмена

06.06.2018
На Херсонщині затримали браконьєра-рекордсмена, який виловив риби та раків на 400 тисяч гривень!
 
Підприємливого зловмисника співробітники поліції спіймали недалеко від села Забарине, що у Херсонській області (Голопристанський район, Дніпровський лиман).
 
З’ясувалося, що чоловік капітально підготувався до полювання на біоресурси: у його розпорядженні була вся необхідна екіпіровка, засоби лову, а також сучасний швидкохідний човен.
 
Співробітники правоохоронних органів швидко з’ясували, що в браконьєра не тільки відсутні дозвільні документи на вилов раків та риби, а й також немає прав власності на човен. 
 
Горе-рибалку вже не вперше помічають на території лиману, але того дня  його підвела банальна жадібність.
 
Розпалений своєю безкарністю впродовж  багатьох місяців, браконьєр за один лише день самотужки виловив 6 тис. 415 раків, 733 бички, 10 молодих сомів, 14 красноперок i 3 лини. 
 
Речовими доказами провини стали й незаконні засоби лову, які використовував браконьєр: 17 місинових сіток загальною довжиною у три з половиною кілометра та на додачу ще й 40 ятерiв для лову раків.
 
Завдану навколишньому середовищу шкоду співробітники поліції оцінили у 402 тисячі гривень, відкривши за фактом даного злочину кримінальну справу за статтею 249 КК України («Незаконний промисел риби або інших водних біоресурсів).
 
Її санкції передбачають можливість обмеження свободи для правопорушника на термін до трьох років iз конфіскацією незаконного вилову на користь держави.
 
Кількість браконьєрів, що полюють на біоресурси, значно зросла.  Так, у перший день нинішнього літа співробітники Азовського рибоохоронного патруля спільно з поліцейськими неподалік від міста Маріуполь затримали чотирьох браконьєрів iз великим уловом бичка загальною вагою понад 400 кілограмів. Збиток, завданий рибному господарству,  склав понад 835 тисяч гривень.
 
А на Київському водосховищі днями поліція затримала на гарячому трьох браконьєрів, які спільними зусиллями наловили 230 кілограмiв риби на загальну суму 80 тисяч гривень.
 
Прес-служба Нацполіції Украіїни попереджає про те, що з 1 червня 2018 року  значно посилено контроль над виловом природних біоресурсів із солоних водойм нашої країни у рамках вступу щорічної заборони на вилов морської живності.
 
Під посилену охорону потраплять мідії, рапани, а також креветки, яких по 31 липня поточного року буде заборонено ловити за допомогою сачків, щипців, скребків та рук.