Як у пустелі: в окупованому Криму ввели режим надзвичайної ситуації

06.06.2018
Як у пустелі: в окупованому Криму ввели режим надзвичайної ситуації

Відразу в чотирьох районах анексованого півострова Крим склалася критична ситуація, що загрожує повною втратою врожаю на полях.
 
Аграрії Красногвардійського, Совєтського, Нижньогірського, а також Першотравневого районів найбільше постраждали від посухи та вимагають компенсації фінансових втрат від держави Росія.
 
Сільгоспвиробники Криму скаржаться на те, що урожай зерна у 2018 році буде вдвічі меншим, аніж торішні показники: прогнозовані лише 800 тисяч тонн проти минулорічних 1 мільйона 600 тисяч.
 
Нагадаємо, ще навесні цього року аграрії Криму зазнали збитків на понад один мільярд рублів через відсутність дощу та нестачу прісної води.
 
Під променями палючого сонця вигоріло не менше 100 тисяч гектарів полів із зерновими культурами.
 
У розпорядженні так званого голови окупованого Криму Сергія Аксьонова йдеться про те, що режим надзвичайної ситуації природного характеру серед інших заходів передбачає виділення грошей iз федерального бюджету РФ для тих сільгоспвиробників, які нинішнього року виявилися на межі банкрутства через посуху.
 
— Брак води в Криму та водночас посушлива погода призвели до загибелі озимих та ярих культур, — заявив так званий глава міністерства сільського господарства Республіки Крим Андрій Рюмшин.
 
— Якщо говорити про масштаби біди, то йдеться не тільки про ті чотири райони, де ввели надзвичайну ситуацію, а ще й про Кіровський, Роздольненський, Джанкойський, Нижньогірський, Чорноморський, Ленінський та Кіровський райони півострова. Аграрії зможуть зібрати у середньому від 15 до 19 центнерів iз гектара, але якщо не буде дощів, то ці цифри виявляться ще меншими...
 
Урожай i прибуток кримські фермери регулярно втрачають з 2014 року, коли анексія Росією півострова призвела до руйнування зв’язків iз материковою частиною України та перекриття вентиля Північно-Кримського каналу. 
 
Раніше Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у пріснiй водi. Розрив відносин призвів до тотальної втрати врожаю рису, винограду, а також більшої частини зернових полів.
 
За інформацією українського Центру управління та випробування космічних засобів, за три роки, з 2014-го по 2017-й, загальна площа ділянок, вкритих здоровою та продуктивною рослинністю, на території Криму зменшилася аж у сім разів! А загальні обсяги вирощування озимих культур на території півострова скоротилися на понад 80 відсотків. 
 

ДО РЕЧІ

Відсутність прісної води стала тією останньою краплею, яка згубила інфраструктуру найвідомiшого в Ялті пляжу під назвою «Нікітскій».
 
Раніше він вважався найчистішим та найкомфортнішим для відпочивальникiв.
 
Проте після перекриття Північно-Кримського каналу та активiзації військ російських окупантів у Криму солона вода підійшла впритул до берега, поглинувши більшу частину піску та дрібної гальки, де раніше могли відпочивати люди. Колись популярний пляж практично повністю зник iз карти окупованого Росією півострова.
 
Тим часом користувачі соціальних мереж активно постять фотографії порожніх та засмічених пляжів півострова Крим i відверто сміються над брехливими словами Сергія Аксьонова про рекордну цифру прогнозованого числа відпочивальникiв у 2018 році — п’ять мільйонів.
 
Мешканці Коктебеля та Ялти, зайняті в туристичному бізнесі, з кривою усмішкою говорять про те, що за останні роки туристичний сезон у Криму — з липня по серпень.