В Італії новий прем'єр відмовився від посади вже наступного дня

30.05.2018
В Італії новий прем'єр відмовився від посади вже наступного дня

Карло Коттареллі.

Президент Італії Серджо Маттарелла у понеділок надав мандат на формування нового технічного уряду країни 54-річному економісту Карло Коттареллі, повідомляє «Євроньюс».
 
Матарелла запропонував йому очолити кабінет після того, як попередній кандидат у прем’єри Джузеппе Конте, висунутий коаліцією євроскептиків, вернув через добу отриманий від президента мандат на формування уряду у зв’язку з відмовою глави країни затвердити на посаді міністра економіки та фінансів кандидатуру Паоло Савони, запропоновану Конте.
 
Президент мотивував свою незгоду з кандидатурою 81-річного Савони тим, що той раніше виступав за вихід Італії з єврозони, що, на думку Маттарелли, «могло створити ризики для італійських громадян». 
 
Карло Коттареллі має багаторічний досвід роботи в МВФ та відомий своїми дієвими методами скорочення держаних витрат. А це має особливе значення для Італії, державний борг якої становить 130% від вартості ВВП.
 
Виступаючи в президентському Квірінальському палаці відразу після зустрічі з президентом, Коттареллі сказав: «Президент попросив мене представити в парламенті програму, яка приведе країну до нових виборів, список міністрів потрібно представити главі держави у найкоротший термін. Діалог з Європою про захист наших інтересів має важливе значення, і в цьому ми можемо досягнути більших успіхів, ніж у минулому. Це має бути конструктивний діалог з повним усвідомленням того, що роль нашої країни, як одного з засновників Європейського Союзу, залишається суттєвою, і також важлива наша подальша участь у зоні євро». 
 
Якщо італійський парламент затвердить склад нового уряду, що малоймовірно, оскільки більшість в ньому мають популісти та євроскептики, то доктор економіки та один iз кращих фінансистів Європи Карло Коттареллі буде виконувати обов’язки глави технічного уряду до нових виборів на початку 2019 року.
 
Його місією буде не лише створити дієздатний уряд, який має добитися прийняття бюджету на наступний рік, а й заспокоїти ринки, рейтингові агенції та інвесторів, які вже почали виводити кошти з Італії у зв’язку з хиткою політичною ситуацією.
 
Якщо парламент відмовиться затвердити новий уряд, то позачергові парламентські вибори повинні відбутися не пізніше серпня цього року.