Одразу три клуби з першої ліги вибороли право в зіграти у найсильнішому дивізіоні країни

30.05.2018
Елітний дивізіон вітчизняного футболу залишається нестабільним об’єднанням.
 
Черговий епізод, який здивував своєю неординарністю, — виліт до Першої ліги одразу трьох колективів.
 
Змінивши торік змагальний регламент, Федерація футболу України дала можливість одночасно трьом командам iз Першої ліги претендувати на підвищення у класі.
 
І хоча пряму перепустку до еліти за підсумками минулого сезону отримав лише один колектив, зрештою, завдяки переконливій грі в перехідному «плей-оф», разом із київським «Арсеналом» право зіграти в прем’єр-лізі-2018/2019 здобули «Полтава» та «Десна» з Чернігова.
 
І нехай вище згаданій трійці ще потрібно буде пройти атестацію в ФФУ, наполегливість, з якою усі ці колективи прагнули до успіху, залишає зовсім мало сумнівів у тому, що їхня кампанія з підвищення в класі завершиться позитивно.
 
На особливу увагу заслуговують намагання «Десни» отримати прописку в еліті. Її стиковий міні-турнір із «Зіркою» закінчився переконливою перемогою — 5:1, відтак удруге поспіль чернігівські футболісти стали потенційними дебютантами ПЛ.
 
Минулого літа чернігівський клуб так само мав у своїх руках квитки до ПЛ, проте прискіпливі контролери з ФФУ побачили в них якусь невідповідність стандартам та нормам.
 
Тоді, проігнорувавши спортивний принцип, атестаційний комітет федерації замість «деснянців», які в чемпіонаті Першої ліги посіли друге місце, пропустив до елітного дивізіону володаря «першолігової» «бронзи» — рівненський «Верес».
 
Якими аргументами оперувало керівництво «Вереса» під час отримання в ФФУ дозвільної для виступів в еліті документації, нині сказати важко, але після одного проведеного поза рідними стінами (а точнiше — на Львівщині) сезону в ПЛ, замість рівненського клубу в найсильнішій лізі країни тепер гратиме «Львів».
 
Звісно, історія з «Вересом» — результат роботи висококласних юристів, проте хочеться вірити, що надалі свої місця у вищій лізі українського футболу клуби отримуватимуть завдяки спортивному принципу.
 
Подейкували, що «Десна» знову може не пройти атестацію, однак президент Професіональної футбольної ліги Сергій Макаров запевнив, що наступний сезон чернігівський клуб розпочне в прем’єр-лізі.
 
Не так давно був час, коли клуби з Першої ліги самостійно відмовлялися від виступів в еліті, мотивуючи своє рішення відсутністю необхідних для цього фінансових ресурсів.
 
Водночас ані «Арсенал» з «Десною», ані «Полтава» «самовідвід» не брали. І нехай у попередні роки керівництво полтавського клубу двічі по ходу сезонів у Першій лізі заявляло про намір знятися з розіграшу, нинішні обставини свідчать про серйозність намірів другого клубу з Полтавщини зіграти в УПЛ.
 
Так, керівництво клубу неймовірно щедро преміювало футболістів, які в повторному матчі «плей-оф» проти «Чорноморця» змогли відіграти негативний гостьовий гандикап, здобувши, в підсумку, переконливу перемогу — 3:0.
 
Загалом, розмір премії, виписаної гравцям «Полтави» за перемогу над «моряками», перевищив традиційний оклад у десять разів. При цьому головний тренер одеситів Костянтин Фролов за свою невдачу в Полтаві отримав прочухана від незадоволених фанатів клубу. 
 

ТАБЛО

Перехідні матчі «плей-оф» за право грати в прем’єр-лізі. Повторні поєдинки.
«Полтава» — «Чорноморець» — 3:0 (у дод. час; перша гра — 0:1). «Десна» — «Зірка» — 4:0 (1:1).