Кому — вгору, кому — вниз: відбулися перші поєдинки «плей-оф» за місця в прем’єр-лізі

25.05.2018
Кому — вгору, кому — вниз: відбулися перші поєдинки «плей-оф» за місця в прем’єр-лізі

Захищаючи своє місце в прем’єр-лізі, «моряки» мінімально виграли у «Полтави» перший поєдинок перехідного «плей-оф». (Фото з сайта www.chernomorets.odessa.ua.)

Нічого не вдієш, але поза футбольним полем найпопулярніша в Україні гра нині має більш насичені та різнобарвні відтінки, ніж безпосередньо на ігровому майданчику.
 
Щойно добіг кінця чемпіонат в УПЛ, переможцем якого прогнозовано став донецький «Шахтар», як на вітчизняних шанувальників футболу одна за одною посипалися надзвичайні новини.
 
Новачок елітного дивізіону — рівненський «Верес» — більше не «Верес», а «Львів» — з відповідною назві пропискою та атрибутами.
 
За словами Романа Михайліва — президента ФК «Львів», який іще донедавна виступав у другій лізі, власники «Вереса» та «Львова» за «круглим столом» підписали документ про об’єднання клубів, відтак у новому сезоні у прем’єр-лізі гратиме «Львів», а «Верес» — повернеться до Рівного, де проводитиме свої матчі у другій лізі.
 
Інший цікавий факт, пропозиція київського «Динамо» повернутися до практики проведення так званого «золотого» матчу — у разі рівної кількості очок, набраних упродовж чемпіонської гонки претендентами на «золото».
 
Ну  а головною новиною останніх днів, звісно ж, стала спецоперація Нацполіції з викриття злочинної мережі, котра займалася організацією договірних матчів в Україні.
 
За повідомленнями міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, 67% вітчизняних професіональних клубів (а це 35 колективів) так чи інакше були причетні до проведення «договорняків».
 
Серед них  і представники прем’єр-ліги: «Зоря», «Олімпік», «Ворскла», «Зірка», «Олександрія».
 
Щоправда, керівництво останніх, щойно почувши повідомлення Департаменту захисту економіки Національної поліції України про залучення олександрійського клубу до справи про «договорняки», одразу ж звернулося до МВС з офіційним листом, у якому попросило навести докази причетності клубу до неправомірної діяльності або ж спростувати компрометуючу його інформацію.
 
Так само, опинившись в епіцентрі скандалу з «договорняками», захисту своєї честі та репутації вимагає вітчизняний арбітр ФІФА Євген Арановський, який — завдяки оперативності ЗМІ — разом із братом Віктором опинився в числі фігурантів гучного викриття.
 
У ролі захисника відомого судді виступила Федерація футболу України.
 
«Євген Арановський не причетний до справи про «договірняки». У слідства виникли питання винятково до брата арбітра, Віктора Арановського, і лише через помилку з адресою співробітники правоохоронних органів прийшли до місця проживання Євгена Арановського», — повідомили у прес-службі ФФУ.
 
Дана заява була конче важливою, адже саме Євген Арановський — наступного дня після проведення Нацполіцією своєї масштабної спецоперації — мав обслуговувати поєдинок перехідного «плей-оф» «Чорноморець» — «Полтава». 
 
Зрештою, арбітр без претензій з боку учасників принципового протистояння відпрацював матч в Одесі, який завершився мінімальною перемогою представника елітного дивізіону.
 
Перемогу «морякам» приніс Кирило Ковалець, забивши красивий гол зі штрафного. Утім ім’я щасливчика, котрий у цій парі отримає перепустку до еліти на наступний сезон, визначиться 27 травня в Полтаві. Із урахуванням останніх поєдинків у першій лізі  «полтавчани» не ви­грають уже три матчі поспіль.
 
Утім, як каже їхній наставник Анатолій Безсмертний, команда продовжить демонструвати характер і знайде в собі сили для гідного завершення виснажливого сезону.
 
По суті, до матчу-відповіді відклали з’ясування своїх стосунків і «Зірка» з «Десною».
 
Хоча в порівнянні зі своїми опонентами по першій лізі, від яких у чемпіонаті Д-1 чернігівчани відстали на одне очко, шансів на успішне завершення боротьби за путівку до «прем’єр-ліги» «деснянці» мають усе ж трохи більше.
 
Гостьовий гол у нічийному матчі в Кропивницькому може стати вирішальним на шляху до дебютного сезону в еліті. 
 

ТАБЛО

Перші матчі перехідного «плей-оф» за місце в прем’єр-лізі. «Чорноморець» — «Полтава» — 1:0, «Зірка» — «Десна» — 1:1.