Конопляна дилема: чи потрібна Україні легалізація медичного канабісу

23.05.2018
Конопляна дилема: чи потрібна Україні легалізація медичного канабісу

Учасники акції за легалізацію коноплі в Україні минулих вихідних протестували під Кабінетом Міністрів. 19 травня там зібралися близько сотні людей, переважно молоді.

 

Учасники акції вимагали від уряду почати наукові дослідження канабіноїдів, зокрема у медичних цілях.

 

Тим часом у Глухові на Сумщині всі ці роки намагається вижити унікальний Інститут луб’яних культур НААНУ — одна з найстаріших науково-дослідних установ України, майже сто років тому організована на базі Української дослідної станції прядильних культур, як Всесоюзний науково-дослідний інститут конопель.

Його селекціонери, до речі першими у світі, у 2009 році створили сорти конопель, які абсолютно не містять наркотичних речовин.

Але винайти спосіб, як висмикнути конопляну тему з-під м’яких місць можновладців-контролерів тіньового ринку наркотрафіку, вітчизняним науковцям поки що не вдається.

За тверезе мислення

Так звані «конопляні марші» проводять 19 травня щорічно. «Ми проти безглуздих заборон. Я представляю пацієнтів, які знають, що таке смертельно небезпечні захворювання. Якщо весь світ шукає шляхи, як полегшити біль, то ми підтримуємо такий шлях», — каже Дмитро Шерембей, представник мережі ЛЖВ (люди, що живуть з ВІЛ).
 
А місяць тому в Харкові відбулася перша міжнародна конференція з медичного застосування канабісу. Пацієнти, лікарі та вчені з різних країн обговорювали використання канабісу для лікування ВІЛ, онкозахворювань і побічних ефектів хіміотерапії, епілепсії, посттравматичного стресового розладу.
 
Тоді ж прозвучала думка об’єднатися у боротьбі за доступ до медичного канабісу в Україні для тих, хто потребує лікування в «Українську асоціацію медичного канабісу».
 
На харківський захід зареєструвалося понад 500 осіб, серед них, за даними організаторів, 173 медичні працівники і 70 пацієнтів.
 
«Люди хочуть використовувати ліки на основі компонентів конопель, які показали свою ефективність у цивілізованих країнах, — каже один із організаторів конференції адвокат Геннадій Шабас. — Але в Україні це питання не врегульоване, і все, що ми можемо зробити, — створити таку платформу для дискусій та обміну досвідом».
 
Поділитися досвідом законодавчого врегулювання обороту конопель для медичних потреб погодилися фахівці з Литви, Польщі, США та Ізраїлю.
 
«Пару років тому в Об’єднаних Арабських Еміратах разом із колегами я проводив дослідження впливу канабіноїдів на епілепсію, — розповідає український нейрофізіолог Дмитро Ісаєв. — Але досі не можу продовжити дослідження на батьківщині». Ісаєв, старший науковий співробітник Інституту фізіології ім. 
 
О. Богомольця НАН України, стверджує: для 60 відсотків пацієнтів з невиліковною епілепсією ефектиними виявляються препарати канабісу.
 
В Ізраїлі для боротьби з хворобою вивели спеціальний сорт марихуани, який майже не містить психоактивної речовини ТГК, проте багатий на інший канабіноїд — КБД, що допомагає епілептикам.

Легалізація під ковпаком

В Україні стратегія державної наркополітики, ухвалена ще в 2013 році, офіційно визнає потребу у «вивченні перспектив медичного застосування канабіноїдів як анальгетиків та інших лікарських препаратів». Однак практична реалізація документа стоїть на паузі.
 
«Існуюче заниження невеликих розмірів окремих наркотичних засобів (...) призводить до невиправданого збільшення чисельності засуджених за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, зокрема без мети збуту, які на сьогоднішній день за кількістю поступаються лише злочинам проти власності», — зазначається у документі.
 
Ініціатива наразилася на жорстку критику політиків. Так, голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, яка перебуває у тривалому конфлікті з МОЗ, назвала її «повзучою легалізацією наркотиків».
 
При цьому питання, хто насправді в країні контролює обіг наркотичних речовин (медичного застосування), сором’язливо замовчується.
 
Тим часом через багаторічну військову агресію Росії та вимушену участю у війні на Донбасі медичне застосування знеболювальних i заспокійливих засобів природного походження для військовослужбовців із посттравматичним стресовим розладом надзвичайно актуалізувалося.
 
І тут досвід Ізраїлю, який веде перманетну війну і має позитивні результати в роботі з медичним канабісом, напевно, найбільше заслуговує на увагу.
 
Медичний канабіс у цій країні легально застосовують iз 2008 року, коли його почали вирощувати в теплицях для потреб 25 тисяч пацієнтів.
 
Щоб отримати доступ до лікування, ізраїльтянам треба проходити формальну перевірку в поліції, а дотримання умов ліцензії для виробників контролює не лише МОЗ, а й Міністерство безпеки.
 
Сьогодні країна розміром із Київську область готова забезпечувати медичним канабісом і інші країни, де самі досі не навчилися вирощувати необхідні сорти конопель і виготовляти з рослини потрібні лікарські форми.
 
Є й чимало інших, не менш важливих напрямiв легального застосування медичного канабісу. Невролог Марек Баханскі, наприклад, розповів на харківській конференції про успішне застосування непсихоактивного компонента конопель канабідіола для лікування епілепсії у дітей. 

Не вдома, так за кордоном

Українські вчені ще рік тому написали відкрите звернення до уряду: наукові дослідження канабіноїдів в Україні неможливі за існуючих норм законодав­ства.
 
Щоб не відставати від цивілізованого світу, в українських вчених залишається єдиний вихід — ставати британськими або американськими вченими.
 
За словами Дмитра Ісаєва, який виступив на конференції з доповіддю «Канабіноїди в терапії епілепсії», уряд включив вирішення цієї проблеми в план роботи на 2018 рік.
 
Тому є шанс, що вивчати канабіноїди як анальгетики та інші лікарські засоби почнуть і в Україні: «Наша мета — щоб держава контролювала цю галузь медицини. Щоб були державні стандарти і контроль якості препаратів, — пояснює науковець. — Потрібно, щоб відбувались наукові дослідження, щоб пацієнти мали доступ до ефективного лікування і шанс на поліпшення життя».
 
Резолюція харківської конференції висловлена прямолінійніше: «Коноплі лікують. Необхідно врегулювати законодавство, яке заперечує наукову істину».
 
«Це лише перший крок і старт нового громадського руху за реалізацію кон­ституційного права українців на доступ до сучасних, ефективних методів лікування», — пояснює співорганізатор конференції, активіст Тарас Ратушний.
 
У грудні 2017 року Всесвітня організація охорони здоров’я у своєму звіті визнала, що канабіноїди — основні активні речовини, що містяться у коноплях, — є ефективним засобом для лікування епілепсії, хвороб Паркінсона та Альцгеймера та ще цілої низки захворювань та розладів.
 
Марихуана також може бути дієвим анальгетиком та й просто покращувати самопочуття, наприклад в онкохворих на термінальній стадії. Канабіс є природним антидепресантом, він здатен підняти настрій у людей, які живуть зі смертельним діагнозом, покращуючи результати антиретровірусної терапії. 
 
Але за чинним в Україні законодав­ством, марихуана є особливо небезпечною наркотичною речовиною, за зберігання та збут якої можна отримати до 12 років позбавлення волі.
 
Згідно з даними Державного реєстру судових рішень, за минулий рік українські суди винесли щонайменше 385 вироків, пов’язаних із незаконним обігом конопель.
 
Це майже половина від усіх вироків за статтею 307 Кримінального кодексу — «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів». Ще понад 6400 вироків в Україні винесено за незаконне зберігання канабісу без мети збуту — за це можна отримати до 8 років в’язниці... 
 

ТІЛЬКИ ФАКТИ

Використання медичної марихуани легалізовано на сьогодні у 18 країнах світу. У сусідній з Україною Польщі медичний канабіс легальний із осені 2017 року.
 
Одним із перших, в середині 1990-х, легалізував медичну марихуану Ізраїль. Сьогодні лікування препаратами конопель за спеціальною ліцензією там отримує близько 40 тисяч пацієнтів. Обіг індустрії медичного канабісу в Ізраілі у 2017 році склав близько 100 мільйонів доларів. 
 
Надання пацієнтам прямого доступу до канабісу за рецептом лікаря, без додаткових ліцензій від держави, — за таким принципом медичну марихуану впродовж останніх років легалізували у 29 iз 50 штатів США та кількох країнах ЄС, зокрема в Німеччині та Чехії. 
 
Навіть у арабських країнах, де за вживання наркотиків передбачене досить жорстке покарання, починаються перші дослідження лікувальних властивостей конопель.
 
У квітні 2016 року законопроект щодо порядку обігу підконтролних наркотичних речовин зареєстровано у Верховній Раді.
 
Ініціатива передбачала введення ліцензування для вирощування та дослідження медичних конопель та опійного маку та передачу контролюючих функцій у сфері законного обігу наркотичних засобів від МВС до Держслужби наркоконтролю.
 
Однак законопроект досі не потрапив до сесійної зали. 
 
Цього року крок до декриміналізації марихуани намагалися зробити у МОЗ: у березні міністерство опублікувало для громадського обговорення проект наказу, який, зокрема, передбачає збільшення так званого «невеликого розміру» марихуани, зберігання якого передбачає адміністративну, а не кримінальну відповідальність. «Декримніалізований поріг» пропонується підняти з 5 до 25 грамів.