Після провалу на Олімпіаді в Пхенчхані команду українських біатлоністок серйозно переформатують

08.05.2018
Після провалу на Олімпіаді в Пхенчхані команду українських біатлоністок серйозно переформатують

Найкраща біатлоністка збірної України в минулому сезоні Юлія Джима заявила, що хоче завершити кар’єру. (Фото з сайта ukrinform.com.)

В український біатлон прийшли важкі часи. Певно, проґавивши або ж не підготувавшись як слід до зміни поколінь, у вітчизняному біатлонному господарстві опинилися в ситуації, коли потрібно просити вболівальницьку спільноту почекати.
 
 
Загалом, результату від українських біатлоністів чекали на Олімпіаді-2018 у Пхенчхані, але єдиним, чим запам’яталися «білі» Ігри в Південній Кореї, так це скандальним виступом Валентини Семеренко у «Фейсбуці», котра, не потрапивши до складу естафетної четвірки, вщент розкритикувала керівництво команди.
 
Не дивно, що після цього президент ФБУ Володимир Бринзак заявив, що не бачить Валентину в майбутній команді.
 
Те ж стосувалося й капітана жіночої команди Олени Підгрушної, котра через хворобу не пробігла в Пхенчхані жодної гонки.
 
Про бажання завершити кар’єру наприкінці сезону заявила й краща вітчизняна біатлоністка в Кубку світу-2017/2018 Юлія Джима.
 
А разом із втратою українською жіночою збірною максимальної квоти в Кубку світу, завершенням співпраці зі словенським наставником Урошем Велепцем майбутнє наших «стріляючих лижниць» опинилося під питанням.
 
Нагадаємо, що завершити поточний сезон українським біатлоністам довелося достроково. На заключний у змагальному календарі етап Кубка світу в Тюмені наші «стріляючі лижники» не поїхали через міністерську заборону на виступи в РФ.
 
На цьому тлі бажання керівництва ФБУ поставити на чолі жіночої збірної російського наставника Андрія Прокуніна здалося абсолютно незрозумілим.
 
Додати ж сюди інформацію, що майбутній наставник жіночої збірної України свого часу відбував, як біатлоніст, дискваліфікацію за вживання допінгу, а очільник ФБУ раніше заявляв, що біатлоністів, спійманих на допінгу, до складу «синьо-жовтих» не залучатимуть — й в уяві пересічного українського шанувальника біатлону постає зовсім незрозуміла картина.
 
Проте Володимир Бринзак пояснює: «Із реальністю у мене все гаразд, треба тільки добре чути, про що я кажу, і, перш ніж робити висновки, знати трохи більше, ніж пишуть у ЗМІ. Я говорив, що спортсмен, який буде дискваліфікований більш ніж на рік, більше не залучатиметься в національну команду України для виступів на міжнародній арені. Але я ніколи не говорив цього про тренерів або обслуговуючий персонал. Це абсолютно різні речі. Так що слово своє я тримаю».
 
При цьому очільник ФБУ додав, що у його організації немає 100-150 тисяч євро на щорічну зарплатню західноєвропейському спеціалісту.
 
За словами Бринзака, Прокунін, відбувши дискваліфікацію, має право на офіційну трудову діяльність.
 
Що ж стосується допінгу, то Володимир Михайлович пішов далі й наголосив, що «добре знає про медичні довідки, котрі в легальний спосіб дозволяють спортсменам із Західної Європи приймати препарати з забороненого ВАДА списку, й про так званих астматиків, які також мають дозвіл на застосування певних фармацевтичних засобів, які для інших спортсменів знаходяться поза антидопінговим законом».
 
Щодо тренерської кар’єри Андрія Прокуніна, то останнім місцем його роботи була південнокорейська жіноча збірна з біатлону. А з українською федерацією російський наставник підписав контракт на наступний олімпійський цикл, заявивши, що метою українських біатлоністок на Іграх-2022 буде «боротьба за медалі».
 
При цьому в наступному сезоні, як наголошує Володимир Бринзак, для команди важливо буде просто вистояти, адже на колектив чекає кадрова невизначеність.
 
Додамо, що чоловічу збірну України продовжить тренувати словак Юрай Санітра.