Екіпаж «Норду» засів в готелі біля адмінікордону з Кримом

11.04.2018
Херсонський міський суд заарештував капітана сейнера «Норд» Володимира Горбенка з правом виходу під заставу в 35 тисяч гривень.
 
Як розповіла прес-секретар прокуратури Криму Тетяна Тихончик, чоловіка планувалося залишити під вартою до 31 травня поточного року.
 
Однак за капітана адвокати дуже швидко внесли заставу, отже, він знову опинився на волі.
 
Український суд iще 30 березня заарештував судно «Норд» за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави.
 
На членів команди склали адміністративні протоколи, а капітану Володимиру Горбенку інкримінували «порушення порядку», що загрожує терміном до п’яти років позбавлення волі. 
 
У відповідь на дії українських правозахисників співробітники ФСБ відкрили кримінальну справу за затримання Україною кримського судна в акваторії Азовського моря за статтею російського КК «Викрадення судна повітряного або водного транспорту або залізничного рухомого складу».
 
Тим часом з’явилася інформація про те, що російські дипломати намагалися потайки вивезти екіпаж судна «Норд» на територію окупованого півострова Крим.
 
«Спочатку вони спробували нелегально перетнути прикордонний пункт у Харківській області (село Гоптівка), — розповів спікер Державної прикордонної служби України Олег Слободян. — Коли з цього нічого не вийшло, вирушили на територію Херсонщини (КПП Чонгар). Вивезти команду моряків за межі України намагалися представники Генерального консульства РФ під прикриттям свого імунітету, але правопорушників повернули назад до України».
 
Як розповіла прес-офіцер Східного регіонального управління державної прикордонної служби України Оксана Вихованець, моряки та супроводжуючі їх особи заблокувалися в салоні автомобіля з російськими номерами й тривалий час не бажали покидати машину.
 
Наразi моряки тимчасово облаштувалися в готелі одного з містечок біля адміністративного кордону між Україною та Росією, що на Херсонщині. 
 
Адвокат Володимир Войтюк, який представляє інтереси моряків у суді, розповів, що його підзахисні не можуть виїхати, бо не мають на руках українських паспортів.
 
Нагадаємо, що 25 березня українські прикордонники у водах Азовського моря затримали рибальський сейнер «Норд» під прапором РФ.
 
Екіпаж iз 10 осіб устиг наловити більш як п’ять тонн морепродуктів.
 
У Держприкордонслужбі заявили, що члени команди судна порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України.
 
З липня 2014 року уряд України офіційно припинив функціонування усіх портів анексованого Росією Криму, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства.