Режисер зі Швеції зняла документальний фільм про українку, яка володіє старошведською мовою

04.04.2018
Унікальне село Зміївка, що на Херсонщині, знов прославилося на весь світ!
 
Режисер зі Швеції Анна Еборн зняла документальний фільм про життя єдиної в Україні людини, яка вільно говорить старошведською мовою.
 
Головною героїнею кінострічки під назвою «Ліда» стала 85-річна Ліда Утас Андреасдоттер. 
 
Дивовижну розповідь про непросту долю цієї жінки доповнили яскраві картини життя її односельчан із села Зміївка, а також колоритні пейзажі унікального компактного поселення шведів на території України.
 
Для Анни Еборн не склало особливих труднощів розкрити місцеві традиції та показати період становлення та розквіту «маленької Швеції» на Херсонщині.
 
Адже кілька років тому вона зняла тут свою першу кінострічку i з того часу регулярно навідується до села Зміївка, щоб побачитися з новими друзями.
 
— Образ Ліди Утас відверто та щиро розкрив правду про те, як героїчно поводилися жінки під час Другої світової війни, — розповів херсонський журналіст Олег Батурин. — Коли їй було всього лише десять років, Україну захопили фашисти, а сім’ю Ліди насильно депортували спочатку до Польщі, а потім до Німеччини. Як справжні патріоти своєї маленької батьківщини ці люди все ж таки знайшли можливість повернутися до рідної домівки вже після закінчення війни. Але тут на них чекала нова біда: радянська влада сприйняла їх як ворогів народу та відразу ж відправила всю родину поїздом у сибірські табори. Саме там Ліда виросла і лише у 1953 році змогла повернутися до України...
 
У каталозі фестивалю Docudays UA про фільм «Ліда» сказано, що це дуже вдалий сучасний поетичний кінемато­графічний досвід: «Змішування часу та місць подій створює мальовничу оповідь про родинну любов, яка й зараз жива, але лише у спогадах. Саме про це розповідає головна героїня Ліда, а також її син Арвід та сестра Марія. Вони можуть спілкуватися один з одним, наперекір кілометрам та годинам, які їх розділяють. Це гідний мистецький твір про долю людей з різних поколінь, яких об’єднує любов до Батьківщини».
 
Глядачі у Швеції першими встигли оцінити документальний фільм Анни Еборн, а тамтешні кінокритики прийшли у захват від того, що глядачі змогли не тільки побачити, як живуть шведи на півдні України, а й почути живу старошведську мову.
 
В Україні прем’єра фільму «Ліда», знятого на у селі Зміївка, що на Херсонщині, відбулася у Києві на XV Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. 
 
У період із квітня по вересень 2018 року документальний фільм «Ліда» зможуть побачити і поза столицею України.
 
Цю надзвичайно цікаву кінострічку вже включили до програми мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA, який традиційно пройде у всіх регіонах нашої країни.