Екологи б’ють на сполох через загрозу масових пожеж на Херсонщині

03.04.2018
Із приходом весни масові пожежі охопили екосистему Херсонської області, не даючи траві піднятися над землею, а птахам і тваринам — виростити нове потомство.
 
Пожежники та співробітники ДСНС Херсонщини змушені по кілька разів на день виїжджати до місць, де з вини людини виникають багатометрові стовпи полум’я. 
 
На відкритих майданчиках підпалюють очерет, сухостій, а також неприбране сміття. Пожежа швидко охоплює території у кілька кілометрів через те, що весняний вітер легко розносить полум’я на досить великі відстані.
 
— Тільки за минулу добу рятувальників п’ять разів залучали до гасіння таких пожеж в Олешківському, Голопристанському, Генічеському, Скадовському районах та в місті Херсон, — розповіли у прес-службі ДСНС Херсонщини. — Відкритий вогонь знищив понад півтора гектара рослинності, зокрема й рослини, занесені до «Червоної Книги».
 
Згідно з висновками експертів, саме людська діяльність стала головною причиною виникнення потужних пожеж у природних екосистемах. 
 
Досить часто проблем пожежникам додають фермери, які не бажають витрачати гроші на приведення до ладу сільськогосподарських угідь та самостійно підпалюють суху траву. У вогні згоряє не тільки сміття, а й гинуть тварини, для яких це середовище стало рідною домівкою.
 
Неконтрольовані дії та недбалість людей призводять до того, що матеріальні збитки завдають і розташованим поблизу з плавнями чи сільгоспугіддями житловим будинкам, господарським будовам.
 
Тому співробітники ДСНС, а також пожежники просять жителів Херсонщини не завдавати шкоди собі та оточуючим, сумлінно дотримуватися правил протипожежної безпеки.
 
Згідно з висновками фахівців ДСНС, щорічно у вогні згорає більше тисячі гектарів лісу, що завдає збитків бюджету України на кілька мільйонів гривень.
 
Відзначимо, що великі проблеми створює і нестача необхідної техніки, адже за останні чотири роки велику частину спеціалізованих машин було відправлено до зони АТО на Донбасі.
 
Тож рятувальникам доводиться сподіватися на відповідальність та розуміння людей, а також на прихильність природи.