Розпочалися попередні засекречені слухання у справі Романа Сущенка

28.03.2018
Розпочалися попередні засекречені слухання у справі Романа Сущенка

Роман Сущенко. (Фото з сайта rferl.org.)

У Московському міському суді 27 березня розпочалися попередні слухання у справі незаконно заарештованого у Москві кореспондента Укр­інформу Романа Сущенка.
 
 
Попередні слухання у таких справах у РФ завжди проводяться в закритому режимі.
 
 
«Роман Сущенко провину не ви­знав у повному обсязі», — про це адвокат журналіста Марк Фейгін написав у Twitter.
 
 
Нагадаємо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув iз приватною поїздкою.
 
 
7 жовтня йому висунули обвинувачення в «шпигунстві». У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України.
 
В ГУР МОУ це спростували. 24 січня 2018 року Московський міський суд продовжив строк тримання під вартою Сущенка на два місяці — до 30 березня 2018 року. 
 
Веде попередні слухання у справі Сущенка в Мосміськсуді суддя Олег Музиченко.
 
Марк Фейгін кореспонденту Укрінформу його охарактеризував так: «Людина інтелігентної зовнішності. Здається, розуміє українську мову. Говорить тихо, впівголосу. Неконфліктний. Не всі клопотання відхиляє. Але для нас це нічого не означає. Музиченко — частина системи. А рішення у справах, подібних до нашої, в Росії вирішуються не в суді».
 
Якщо «вину» українця буде доведено, йому загрожує не менше 20 років позбавлення волі. Російські спецслужби «накопали» 12 томів у справі про шпигунство Романа Сущенка.
 
На вивчення матеріалів справи в адвоката та його підзахисного пішло більше п’яти місяців Роман Сущенко перебуває в СІЗО «Лефортово» з 30 вересня 2016 року, а побачитися з дружиною та донькою зміг лише через 18 місяців після затримання.
 
Нещодавно, на початку березня, журналіст дізнався про смерть свого батька, проте виїхати на похорон близької людини не зміг.
 
«Я дуже сподіваюся, що мій підзахисний вийде на волю вже у травні поточного року напередодні чемпіонату світу з футболу, який має проходити в Росії, — каже адвокат Марк Фейгін. — За програмою обміну військовополоненими на свободу також повинні вийти Олег Сенцов та Олександр Кольченко».
 
Усі апеляційні скарги на незаконність утримання Романа Сущенка під вартою категорично відхиляються.
 
Невмотивовано відхилено і клопотання про надання консулу України в Москві Геннадію Брескаленку статусу громадського захисника.
 
— Журналісти не повинні страждати через конфлікти між країнами, тому кореспондент Укрінформу Роман Сущенко повинен бути негайно звільнений з ув’язнення в Росії, — впевнений представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір. — Представники моніторингової місії при Організації з безпеки та співробітництва в Європі домагатимуться свободи для Романа Сущенка, Станіслава Асєєва та Миколи Семени.