Водні трамвайчики у Венеції працюватимуть на вживаній кухонній олії

27.03.2018
Водні трамвайчики у Венеції працюватимуть на вживаній кухонній олії

У місті на воді вапоретті — головний транспорт. (Фото Олени ШИМАНСЬКОЇ.)

Водні трамвайчики у Венеції будуть працювати на екологічному пальному, яке виготовляється з відпрацьованої кухонної олії.
 
 
Відповідну угоду підписали міська влада, управління місцевого транспорту та енергетичний концерн.
 
 
Цей екологічний експеримент розпочнеться 1 квітня і триватиме впродовж 9 місяців.
 
 
Згідно з укладеною угодою, «пальне» для міських водних трамвайчиків, які виконують у Венеції роль головного міського транспорту і називаються вапоретті, постачатимуть місцеві ресторани та кав’ярні.
 
У цій ініціативі з метою поліпшення екологічного стану міста також буде брати участь фірма, яка займається збиранням відпрацьованої внаслідок смаження харчової олії. 
 
Упродовж першої фази експерименту здійснюватимуть моніторинг викидів шкідливих субстанцій у місті, щоб переконатися, чи їх рівень зменшився завдяки зміні пального.
 
«Ми мусимо перевірити, чи Венеція стане взірцем для інших італійських міст та міст усього світу», — сказав глава підрозділу економічного розвитку магістрату Венеції Сімоне Вентуріні.
 
Він наголосив, що місцевий нафтопереробний завод «першим у світі поєднав виважену політику захисту довкілля з соціальною та економічною».
 
Наступним кроком, як повідомила мерія Венеції, буде розробка та впровадження нових гібридних моделей водних трамваїв, які є головним транспортним засобом у місті на воді.