Непосильний тягар для Героя: головні питання у справі про самогубство Владислава Волошина

21.03.2018
Непосильний тягар для Героя: головні питання у справі про самогубство Владислава Волошина

Владислава Волошина усі називали людиною із загостреним почуттям справедливості. (Фото з сайта akzent.zp.ua.)

Учора в парламенті на пропозицію представників фракцій БПП та «Народного фронту» депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять в. о. директора КП «Миколаївський міжнародний аеропорт», Народного героя України, бойового пілота Владислава Волошина, який днями наклав на себе руки.

Вони ж передали звернення їхнього колишнього колеги, голови Миколаївської ОДА Олексія Савченка до Президента та Генеральної прокуратури взяти під особистий контроль розслідування цієї справи.

У цьому не було б нічого дивного, якби не одне але… Саме Олексія Савченка називають однією з головних можливих причин самогубства героя.

А точніше — махінації, які відбувалися навколо реконструкції Миколаївського аеропорту, та спроби втягнути Волошина у схеми з незаконними тендерами.

Цей ворог для бойового офіцера виявився страшнішим, ніж полон бойовиків.

«Там ворог був зрозумілий»

У 2015 році Владислав Волошин отримав премію «Народний герой України». І, чесно кажучи, було за що: будучи пілотом штурмовика Су-25 299-ї Миколаївської бригади тактичної авіації, він здійснив 33 бойові вильоти, даючи добрячої прочуханки російському агресору.
 
Він став легендою не лише для своїх побратимів — саме на Владислава Волошина російська пропаганда намагалася повісити аварію «Боїнга» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 у 2014 році.
 
А на передовій ходили розповіді про те, як «Грач» (позивний Волошина) після того, як його штурмовик збили чи то росіяни, чи то сепаратисти, катапультувався на ворожій території і зі зламаною рукою пробрався до своїх. 
 
У 2016 році Волошин демобілізувався. Враховуючи його професійний досвід, авторитет та принципову позицію, героя призначили керівником Миколаївського аеропорту.
 
Тож звістка про самогубство бойового офіцера пролунала справді як грім посеред ясного неба.
 
І водночас витягла на поверхню різні корупційні «схеми», які досі є для багатьох «міцних господарників» звичною справою, і що, очевидно, виявилося занадто важким тягарем для совісті бо­йового офіцера.
 
Ще два місяці тому миколаївський журналіст Андрій Лохматов опублікував резонансне розслідування, де йшлося про тендерну оборудку в рамках ремонту аеропорту.
 
Зокрема, він виклав аудіозапис розмови під час наради, на якій присутні голоси, схожі на заступника голови Миколаївської ОДА Валентина Гайдаржи, депутата Миколаївської облради Федора Барни та керівництва аеропорту — Філатова і Волошина. Нині про цей запис нагадав журналіст програми журналістських розслідувань «Наші гроші» Юрій Ніколов.
 
Ось фрагмент розмови:
 
Барна: — А тендер провести надо срочно. Ты голова комиссии (тендерной)?
Філатов: — Нет.
Барна: — А кто голова комиссии?
Філатов: — Герой Украины (натяк на народну відзнаку Волошина. — Авт.).
Барна: — Ну так чего ты боишься? Сепаратистов не боялся, а тендер провести не можешь?
Волошин: — Так там был враг понятен.
Барна: — Когда вас будут вызывать в прокуратуру, вы не говорите, что Барна приезжал и требовал тендер назначить. Поехали.
 
Той же Юрій Ніколов пубікує факти зловживань у ході реконстукції аеропорту. «06 Березня 2018 р. КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» Миколаївської облради розірвав договір iз ТОВ «ЄІС» щодо капітального ремонту будівлі аеровокзалу за 102,23 млн. грн. Комунальники вказали, що розірвали договір на вимогу доручення голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка. Сам Савченко пояснив, що вимоги розірвати договір висунула Дер­жаудитслужба, яка виявила порушення під час перевірки тендеру», — зазначає журналіст.
 
Газета «Николаевские вести», яка взялася розслідувати всі обставини проведення реконструкції аеропорту, із посиланням на власні джерела вказує і на інші незрозумілі речі.
 
«Одна з миколаївських фірм виграла тендер на виробництво електромонтажних робіт в аеропорту на велику суму — близько 60 мільйонів гривень. Фірма отримала передоплату в сумі 10 мільйонів i виконала більшу частину робіт. Однак нещодавно надійшла вказівка (від кого саме — джерело не хоче говорити. — Ред.) більше грошей підряднику не платити, а укласти договір на електромонтажні роботи з іншою фірмою», — зазначають журналісти.
 
Що з тих фактів стало останньою краплею — невідомо. Зрозуміло одне — такі порушення були добре відпрацьованою практикою і як зламати ситуацію, Волошин не знав.
 
Тому вирішив піти сам. Хай у такий страшний спосіб.

«Чекаємо резонансних затримань»

Сам Олексій Савченко всі звинувачення на свою адресу відкидає.
 
«Багато з тих, хто навіть не був знайомий із Владом і його роботою на підприємстві, почали розповсюджувати різну нісенітницю про якісь мільйонні тендери та інше. Дехто взявся тиражувати телефонну переписку Влада, як я зрозумів, iз колишніми керівниками КП «Миколаївський міжнародний аеропорт», які й наробили на підприємстві казна-що. Припиніть займатися незрозумілими речами.  Є правоохоронні органи, які об’єктивно і неупереджено розберуться в тому, що сталося. Чекаю офіційної позиції від компетентних органів, і всі, хто причетний до того, що сталося, незважаючи ні на які нюанси, обов’язково понесуть відповідальність», — гнівно написав очільник ОДА на своїй сторінці у «Фейсбуці».
 
От тільки в журналістів виникли величезні сумніви в тому, що розслідування буде проведене відкрито і неупереджено.
 
Хоча б тому, що розслідування резонансної справи доручили слідчому відділу головного управління Нацполіції в Миколаївській області, яке очолює Юрій Мороз.
 
«Це саме його підлеглі розбиратимуться, чому сталося це самогубство. І саме підлеглі Мороза перевірятимуть, чи причетний до самогубства Волошина керівник Миколаївської ОДА — Олексій Савченко. Але тут така штука... 5 років тому цей нинішній очільник поліції Миколаївщини Мороз працював віце-президентом iз безпеки «Авант-Банку» (нині збанкрутілого). А власником і головою наглядової ради банку в цей час був... сам Олексій Савченко. Чекаємо резонансних затримань від миколаївської поліції!» — саркастично зазначив iз цього приводу керівник програми «Наші гроші» Дмито Гнап.
 
До самого Олексія Савченка у Дмитра Гнапа є теж багато питань.
 
«Цей екс-нардеп від БПП, що тепер керує Миколаївщиною, давно став для Президента Порошенка чимось типу власного Кадирова для Путіна. Відморожений і безкарний. Прокурор Донський, що розслідує справи Майдану, нещодавно розповів, що саме Савченко кришує ватажка «тітушок» Крисіна і робить усе, щоб той не поніс відповідальність за вбивство журналіста Веремія під час Майдану.
 
А нардеп Мустафа Найєм заявив, що отримав дані, про те, що Савченко завчасно був поінформований про заплановані вбивства на Майдані.  Звісно, хотілося б, щоб Генеральна прокуратура вже допитувала Савченка і на предмет смерті Волошина, і на предмет злодіянь Крисіна, і по інших справах. Тільки Генпрокурор Луценко щось не поспішає псувати настрій своєму колишньому колезі по фракції БПП у парламенті», — стверджує журналіст.
 
Зважаючи на вчорашню заяву депутатів у парламенті, хочеться почути офіційні висновки і всім нам. І неофіційні теж — миколаївські журналісти, схоже, взялися досліджувати цю справу під мікроскопом. Тож є сподівання, що ми колись дізнаємося правду.
 
Як і правду про дивне «самогубство» одного з фундаторів «Азова» Віталія Княжеського, знайденого в жовтні у лісі під Харковом зі смертельним вогнепальним пораненням.
 
Чи ідеолога і юриста цього ж полку Ярослава Бабича, чия смерть і досі викликає суперечки.
 
«Слідство триває досі, тому що дуже сумнівно, що це було самогубство. Багато азовців тихенько кажуть, що Ярослава вбили, бо були фінансові якісь речі. Та й на шиї — вже коли розтин був, було дві чіткі борозди», — говорить журналістка радіо «Свобода» Богдана Костюк.
 
А доки правди не буде, не факт, що подібні самогубства не продовжуватимуться. Для людей із загостреним почуттям справедливості часто це лишається єдиним вибором.