Після провалу у Пхенчхані українські біатлоністи здобули «срібло» на етапі Кубка світу

13.03.2018
Після провалу у Пхенчхані українські біатлоністи здобули «срібло» на етапі Кубка світу

На етапі КС у Контіолахті українська змішана «естафета» здобула «срібло». (Фото зі сторінки «ЮА-Біатлон» у «Фейсбуці».)

Дивлячись на те, як на першому після Олімпіади-2018 етапі Кубка світу вітчизняні «стріляючі лижники» піднімаються на п’єдестал, можна з великою  ймовірністю говорити, що провал українських біатлоністів у Пхенчхані став наслідком глобального прорахунку, пов’язаного з виведенням національної біатлонної еліти на пік форми.
 
Звісно, оцінки за старання словацькому наставнику чоловічої збірної України Юраю Санітрі та словенському очільнику нашої жіночої команди Урошу Велепцю ставити наприкінці сезону голові вітчизняного біатлонного господарства Володимиру Бринзаку.
 
Поки ж Володимир Михайлович розмірковує над майбутнім нинішніх тренерів українських біатлоністів, їхня змішана команда — Анастасія Меркушина, Віта Семеренко, Артем Прима, Дмитро Підручний — здобула «срібло» в мікст-естафеті, котра пройшла на етапі КС у фінському Контіолахті.
 
Власне в Пхенчхані саме ця дисципліна виявилася найбільш успішною для українського біатлону, котру його повпреди на зимових Іграх-2018 завершили на сьомій позиції.
 
У порівнянні з тими перегонами наставники «синьо-жовтих» вирішили повністю змінити в четвірці її жіноче представництво, місця Ірини Варвинець та Юлії Джими віддавши Меркушиній i Семеренко.
 
При цьому чоловічу пару тренери видозмінювати не стали, хіба що зробили рокіровку, віддавши на відкуп останній етап капітану наших чоловіків-біатлоністів Підручному.
 
Плідна робота всіх членів синьо-жовтого квартету дозволила Дмитрові вийти з останньої стрільби в ролі лідера, маючи п’ятисекундну фору перед найближчим конкурентом. При цьому за спиною у Підручного зосередилася впливова команда переслідувачів — італієць Лукас Хофер, норвежець Тар’є Бьо та росіянин Максим Цвєтков.
 
До середини заключного кола український біатлоніст продовжував утримувати чільну позицію в пелетоні, проте зберегти переможний хід до фінішу не зміг, пропустивши поперед себе на 1,5 секунди італійського фінішера.
 
Утім втрачене на останніх метрах дистанції «золото» не надто зіпсувало настрій Підручному, котрий фінішну лінію перетнув з піднятими вгору руками.
 
«Усе, що ми зробили на тренуваннях, не могло не принести результатів», — заявив після гонки капітан чоловічої збірної України.
 
Неабияк прагнула реабілітуватися в Контіолахті за безмедальний виступ у Пхенчхані й Юлія Джима, проте вище четвертого місця в спринтерській гонці піднятися не змогла. У мас-старті кращою серед українок також була Джима, завершивши перегони на 14-й позиції.