За минулий рік зафіксували 264 спроби підкупу поліцейських

02.03.2018
Хоч і маємо вже більш-менш реформовані правоохоронні органи, але правопорушники, як і раніше, часто пробують «співпрацювати» тепер уже з поліцією, «підмазавши».
 
Як стверджує голова Нацполіції Сергій Князєв, у 2017 році офіційно «запілінгованих» давачів хабарів поліцейським було 264 особи.
 
За словами генерала, з початку цього року за спробу дачі хабара працівники Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України розпочали 50 кримінальних проваджень за ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). 
 
Із найсвіжіших фактів намагання вирішити питання грошима — історія з Поділля: до працівників Хмельницького управління Департаменту внутріш­ньої безпеки Нацполіції надійшла інформація про спробу втягнути до корупційних дій заступника начальника поліції Летичева — начальника слідчого відділу.
 
Було встановлено, що 43-річний уро­дженець Макіївки звернувся до капітана поліції з пропозицією надати неправомірну вигоду — 29 тисяч гривень, аби його 44-річній сестрі «полегшили» кримінальну відповідальність.
 
Сестру чоловіка (уро­дженку Латвії) нещодавно затримали працівники хмельницької поліції за підозрою у низці злочинів.
 
Жінка разом із групою осіб під приводом купівлі квасолі та горіхів проникала до будинків пенсіонерів у Летичівському районі, й, поки її «колеги» відволікали господарів, знаходила грошові заощадження та викрадала їх.
 
Щодо зловмисниці слідчi поліції Летичева розпочали кримінальне провадження за ст. 185 (крадіжка) та ч. 2 ст. 186 (грабіж) Кримінального кодексу України. Суд обрав затриманій запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
 
Про внесення фальсифікованих відомостей у матеріали провадження прийшов домовлятися з поліцейським брат затриманої. Чоловік хотів, аби було перекваліфіковано частини статті та подальшу зміну запобіжного заходу з арешту на штраф.
 
Проте начальник слідчого підрозділу поліції про таку розмову рапортував керівництву та внутрішню безпеку.
 
У момент передачі посадовцю поліції чоловік був затриманий працівниками Хмельницького управління ДВБ НПУ, слідчими поліції Летичева та прокуратури Хмельницької області. Гроші вилучено як речовi докази.
 
«Молодий капітан навідріз відмовився від грошей. Зберіг і роботу, і совість, і обличчя поліції. Хабародавець натомість піде під суд. Сподіваюся, Феміда буде такою ж безкомпромісною», — зазначив Сергій Князєв.
 
Обласною прокуратурою чоловіка затримано в порядку ст. 208 КПК України. Тривають заходи щодо оголошення йому підозри за ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.