Схрестили скальпелі: Катерину Амосову «зіштовхують» з очільницею МОЗу Уляною Супрун

28.02.2018
Навчальний процес для частини студентiв у Київському медуніверситеті припинено з понедiлка на невизначений період часу.
 
В опублікованій заяві бунтарів iдеться про те, що страйк став наслідком «незаконного втручання керівництва Міністер­ства охорони здоров’я України у незалежність та самоврядування НМУ ім. О. О. Богомольця».
 
Натомість МОЗ звинувачує керівництво столичного вишу у відвертій дестабілізації ситуації. Чиновники закликали студентів не піддаватися на провокації та не допустити зриву навчального процесу.
 
Гучний скандал назрівав, а ви­бухнув відразу після того, як МОЗ відсторонив від обов’язків ректора Національного медуніверситету ім. Богомольця Катерину Амосову.
 
Формальною підставою для відставки став зрив призначеного на 20 лютого іспиту для студентів-стоматологів через фінансовий конфлікт між столичним університетом та Центром тестування при МОЗ.
 
Виконувачем обов’язкiв ректора університету став Михайло Захараш (генерал-майор медичної служби у відставці). Однак проти його кандидатури збунтувалися студенти. У свій перший робочий день чоловік так i не зміг потрапити до особистого кабінету: двері надійно заблокувала група студентів.
 
Свої дії активісти Студентського парламенту НМУ ім. Богомольця пояснили тим, що вони хочуть захистити реформи, які «вдарили по кишенях старих корупціонерів».
 
Катерина Амосова розповіла, що її взаємини з Михайлом Захарашем не склалися з самого початку: він постійно писав на неї скарги на ім’я очільника МВС України Арсена Авакова, а також на ім’я голови СБУ Василя Грицака.
 
Тим часом існує й інша точка зору на проблему.
 
«У 2017 році Амосова витратила зі своїх особистих заощаджень 50 тисяч на послуги з піару та розміщення «джинси» у ЗМІ, — переконує блогер Володимир Коваль. — У нинішньому році Амосова вирішила заощадити та замовила подібні послуги вже від імені університету. Крім того, університет закупив на 7 мільйонів гривень послуги з охорони у приватних підприємств. Водночас університет принципово відмовився від оплати в один мільйон гривень на користь державної некомерційної організації «Центр тестування» за проведення іспитів «КРОК-1». Мимовільними заручниками конфліктної ситуації стали студенти-стоматологи...»
 
Адвокат Катерини Амосової Анжеліка Сицько заявляє про те, що систематичне цькування її підзахисної триває з вересня минулого року.
 
«Під ворота будинку Амосової підкидали траурні вінки, а сам будинок намагалися підпалити за допомогою бензину, — розповіла захисниця. — Опоненти швидко перейшли від віртуальних погроз до реальних злочинів ...»
 
Катерина Амосова підготувала заяву про те, що сталося, для слідчих НАБУ. На її думку, зрив тестування відбувся не з її вини; університет не міг перерахувати Центру тестування при МОЗ кошти поза тендером.
 
«Я усвідомлюю серйозність моєї заяви, — підкреслила Катерина Амосова. — Мене відсторонили за відмову примусово з боку заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Лінчевського вчинити протиправні дії: без тендерів закупити для медичного вишу ліцензійне тестування. На той момент ще не було затверджено кошторис університету, а цінова пропозиція становила майже 1,4 мільйона гривень. Закупівлі на таку суму, відповідно до чинного законодавства, повинні проходити обов’язкову процедуру тендеру за участю кількох осіб».
 
«Ми хочемо спокійно зайти та дізнатися, що відбувається. Тут немає ніяких атак чи підводних каменів», – запевняє в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
 
Олії у ситуацію додало й самогубство 19-річної студентки Медуніверситету з Туркменістану Мукаддас Насірлаєвої. Молода дівчина кинулася у води Дніпра з 20-метрової висоти мосту Патона, ймовірно, відразу ж після скандалу з керівництвом вишу.
 
Її усунули від навчання під приводом порушення міграційного законодавства та візового режиму з Україною. Адвокат загиблої студентки ствер­джує, що з Мукаддас просто вимагали хабар за штучно створену проблему.
 
«В університеті давно існує «такса» — 5 тисяч доларів за вирішення питань, пов’язаних iз видом на проживання, — стверджує адвокат сім’ї Насірлаєвих Ровшанбек Розметов. — Декан iз роботи з іноземними студентами Володимир Сулик, а також його заступниця Тетяна Тимохіна безпосередньо причетні до самогубства Мукаддас. Адже саме дії Тимохіної завадили пролонгації візи для Мукаддас відповідно до українського законодавства».