На облаштування КПП «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом шукають 55 мільйонів

23.02.2018
На облаштування КПП «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом шукають 55 мільйонів

Пункт пропуску: зовнішній вигляд без «косметики». (Фото з сайта bigmir.net.)

Під час прес-туру на адміністративний кордон між Україною та Росією, що на Херсонщині, перший заступник міністра у справах окупованих територій України Юсуф Куркчі повідомив, що реконструкції потребують відразу два КПВВ, розташовані у селищах міського типу Чаплинка та Каланчак.
 
На даний час ці соціально значущі об’єкти перебувають у незадовільному санітарному та побутовому стані, що істотно ускладнює повсякденну роботу персоналу та обмежує можливість для перетину адміністративного кордону з пів­островом Крим людьми.
 
— Проект ремонтних робіт уже створено, також вирішено питання щодо відведення земельних ділянок — повідомив Юсуф Куркчі. — Поки що шукаємо інвесторів для початку робіт. Найважливiше реконструювати КПВВ «Каланчак», адже саме там потік людей та транспорту є найбільш інтенсивним.
 
За словами голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, додаткові джерела фінансування будуть знайдені ближче до квітня поточного року.
 
Кожен із відремонтованих КПВВ буде поділено на дві зони: державну (режимну), яку укомплектують співробітниками прикордонної служби України, митниками, а також бійцями СБУ, а також сервісну, де треба створити всі умови для мандрівників.
 
Саме там планується побудувати нові споруди під облаштування Центру надання адміністративних послуг, а також відремонтувати приміщення кімнати матері та дитини, де кожна людина у разі потреби зможе залишитися на ніч.
 
При кожному КПВВ буде упорядкована автостанція, це необхідно для того, щоб до контрольно-пропускного пункту в’їзду та виїзду будь-який турист зміг доїхати легально.
 
Як розповів постійний представник Президента України у Криму Борис Бабин, уже з 1 березня цього року буде узгоджено розклад приміського сполучення між станцією «Вадим» (залізнична станція в селі Преображенка Херсонської області, це приблизно за сім кілометрів від пункту пропуску «Каланчак») та київським поїздом у Херсоні.
 
А вже до літнього сезону 2018 року мають бути пого­джені з Укрзалізницею питання прямого сполучення між Києвом та пунктом пропуску «Каланчак».
 
Планується, що поїзди курсуватимуть не тільки до станції «Новоолексіївка», а й до станції «Вадим». Це можуть бути як причіпні вагони, так і пряме сполучення з Києвом.
 
Тим часом стало відомо, що російські прикордонники лік­відували свої блокпости на адміністративному кордоні з Кримом відразу в трьох районах Херсонської області.
 
Окупанти вже зняли пости навпроти КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка», а 14 лютого ліквідували свої тимчасові споруди поруч із КПВВ «Чонгар». 
 
Нині функціонують лише російські пропускні пункти на адміністративному кордоні з Кримом. Офіційно коментувати свої дії прикордонники держави-агресора відмовилися, посилаючись на таємне розпорядження окупаційної влади півострова Крим. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Як нещодавно повідомлялося на сайті «України молодої», Європейський Союз закриває проект модернізації прикордонних контрольно-пропускних пунктів з Україною.
 
Причина: корупція в середовищі українських чиновників. Із 2014 року європейці надали для модернізації шести українських КПП на кордонах із Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією 29,2 млн. євро.
 
Але на жодному з них по сьогодні роботи так і не були завершені через неузгодженість дій влади і підрядників, перевитрати тощо.