Визначні, та недооцінені: у Києві згадують видатних митців

16.02.2018
У київському Будинку кіно (синій зал) стартував цикл вечорів «Екран і сцена: Незабутні постаті», присвячений визначним українським особистостям театру і кіно.
 
Ініціатором проекту є театральний і кіноактор, літератор, педагог, народний артист України Олег Комаров.
 
Головною метою цих зустрічей він визначив репрезентувати не просто відомих широкому загалу персон, а саме недооцінених (не визнаних належною мірою за життя) майстрів.
 
На цю тему Олег Комаров спільно з режисером Галиною Черняк зняли на телеканалі «Культура» 16 програм, що мають назву «Театральні силуети».
 
Тож, окрім виступів-розповідей колег, кіно- і театрознавців, демонстрування відеофрагментів із вистав та фільмів, на творчих зустрічах показуватимуть одну з цих програм. 
 
Перший вечір був присвячений видатній кіно- та театральній режисерці, педагогу Ірині Молостовій. Вона була режисером Київського театру російської драми імені Лесі Українки («Вишневий сад» Антона Чехова, «Сподіватися» Юрія Щербакова, «Сині коні на червоній траві» Михайла Шатрова та інші); ставила у Київському театрі імені Івана Франка («Майстер і Маргарита» Михайла Булгакова, «Талан» Михайла Старицького).
 
Та більшу частину свого життя (30 років!) вона віддала роботі у Київському театрі опери і балету (опери «Богема» Джакомо Пуччіні, «Приборкання непокірної» Віссаріона Шебаліна, «Євгеній Онєгін» Петра Чайковського, «Хованщина» Модеста Мусоргського та інші).
 
На вечорі у Будинку кіно присутні мали можливість переглянути передачу «Дорога Ірино Олександрівно...» Олега Комарова (2006 р.), уривки з кращих постановок Молостової «Ріголетто» Джузеппе Верді та «Катерина Ізмайлова» Дмитра Шостаковича.
 
А також унікальний фільм-оперу «Наймичка» за однойменною поемою Тараса Шевченка, який Молостова зняла разом iз режисером Василем Лапокнишем. 
 
Серед гостей творчої зустрічі були учні, актори, співаки, режисери, оператори та багато колег, які працювали з Іриною Олександрівною.
 
З їхніх спогадів можна було почути багато нового і незнаного про життя режисерки.
 
А головне — намалювати портрет мисткині-новатора, жінки-«вогника», оптимістки і працелюба, котра на всі сто відсотків була віддана своїй справі. 
 
Зі слів Олега Комарова, творчі вечори проходитимуть раз на місяць. Наступні будуть присвячені таким особистостям: акторам — Віктору Добровольському (березень), Леоніду Бакштаєву (травень), Миколі Яковченку (квітень), Валерію Бессарабу (вересень), Євгенії Опаловій (жовтень) та Катерині Осмяловській (листопад).
 
За точною датою і часом заходу можна слідкувати на сайті Національної спілки кінематографістів України.