Парубій погрожує оприлюднити в ЗМІ прізвища депутатів-прогульників

09.02.2018
«Сьогодні (у середу, 7 лютого) парламент не зміг прийняти жодного рішення, бо понад 50 депутатів: Тимошенко, Герасимов та інші — полетіли у США на молитовний сніданок iз президентом Трампом, щоб пофотографуватися для понтів в Україні. Може, хай там залишаються, якщо їх не цікавить, чим живуть українці, чи є щось на сніданок, обід чи вечерю у наших людей!» — обурено написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» лідер Радикальної партії Олег Ляшко.
 
Втім учора сесійна зала продовжувала зяяти порожніми кріслами — чимало парламентаріїв продовжували «снідати» в Трампа чи деінде.
 
Хоча в цей день мала бути розглянута низка соціальних та культурних законопроектів.
 
«Чи є щось важливіше за умови життя людей з особливими потребами? Для нашої команди немає! А для деяких депутатів набагато важливіше потягати за рукав якихось конгресменів і зробити понтові фотографії. Такі люди не мають права представляти інтереси українців, — продовжував уже вчора обурюватися лідер РПЛ. — Ми вимагаємо оприлюднити у всіх газетах імена тих, хто прогулює сесію, і позбавити їх зарплати. Наступний крок — скорочення чисельності депутатів до 200 і запровадження механізму відкликання, щоб до парламенту обирали тільки тих, хто готовий працювати на благо людей».
 
«На благо людей» учора депутати таки попрацювали. Зокрема, була ухвалена низка законопроектів із соціального блоку, зокрема про соціальний захист військовослужбовців та їхнiх сімей (документом запроваджено виплату компенсації за найм житла військовослужбовцям, яким не надали службове житло), прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд», ухвалено закон про позачергове забезпечення житлом дітей-сиріт, а також документ про призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули під час участі в Революції гідності. 
 
Згодом дискусію серед депутатів викликала постанова «Про заяву Верховної Ради України «Про засудження випробувань зброї масового ураження Корейською Народно-Демократичною Республікою».
 
Ігор Шурма з «Опоблоку» зазначив, що з цією постановою ВР України банально припізнилася: «Випробування були півроку тому, а ви, шановні колеги, нагадуєте даму, котра лягла в ліжко, а через шість місяців згадала, що вагітна. Кому потрібна ваша заява зараз?».
 
Спікер Андрій Парубій пояснив, що ця заява є важливою для партнерів України, зокрема Японії, яка підтримує санкції проти Росії.
 
Водночас Олег Ляшко нагадав, у якій неприємній ядерній історії опинилася сама Україна. І ця історія є не найкращим прикладом для тих, хто сьогодні «грається» зброєю масового враження.
 
«Єдина можливість зупинити розповсюдження ядерної зброї у світі — це змусити країни-підписанти виконати свої зобов’язання перед Україною за Будапештським меморандумом. У 1994 році ми добровільно відмовилися від другого у світі ядерного потенціалу. Разом узяті Франція, Німеччина, Британія та Китай не мали стільки ядерної зброї, скільки мала Україна. А тепер нам кажуть, що Будапештський меморандум не є юридично зобов’язуючим документом. Це сигнал для всіх інших країн — не будьте такими, як Україна. Не здавайте своєї ядерної зброї, бо завтра вам так само скажуть, що нічого не винні», — наголосив Ляшко. Втім «антиядерну» заяву таки ухвалили. 
 
Після перерви, яка закінчилася о 12.00, в сесійній залі стало ще малолюдніше. Спікеру Андрію Парубію вже довелося наполегливо запрошувати колег на робочі місця.
 
Бо через їхню відсутність розпочати, наприклад, розгляд цілком нейтрального проекту постанови про відзначення 150-річчя Лесі Українки змогли лише з другої спроби.
 
Обурений такою безвідповідальністю колег Андрій Парубій навіть пригрозив опублікувати прізвища всіх відсутніх депутатів у «Голосі України».
 
«У той час, коли Україна захищає свою незалежність на фронті, бути відсутнім на робочому місці — це злочин», — зазначив він.
 
Зрештою, рішення про святкування ювілею української поетеси (25 лютого 2021 року) таки ухвалили, а згодом прийняли ще й документ про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв у 2018 році та закон, який надає об’єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу (йдеться про місця масової загибелі людей). 
 
На цьому депутатська активність закінчилася, бо після кількох нерезультативних рейтингових голосувань щодо розгляду наступних питань порядку денного спікеру довелося закрити ранкове засідання.