Пожежа у таборі «Вікторія»: директор залишиться в СІЗО ще на два місяці

07.02.2018
Апеляційний суд залишив без змін рішення про домашній арешт для пожежного інспектора ДСНС, якого  звинувачують у службовій недбалості.
 
Раніше слідчі прокуратури знайшли склад злочину в діях одного з провідних інспекторів Київського районного відділу облуправління ДСНС.
 
За версією прокуратури, пожежний інспектор знав про порушення правил пожежної безпеки в дитячому таборі.
 
Як посадова особа, він обмежувався складанням актів i розпоряджень про усунення порушень, хоча ситуація вимагала від нього більш екстрених заходів втручання.
 
Слідчі вважають, що пожежний інспектор свідомо не підготував позов до адміністративного суду про повне або часткове закриття дитячого закладу, щоб приховати наявні недоліки в роботі.
 
Підсумком такої злочинної халатностi стала пожежа, в якій живцем згоріли три вихованки творчого колективу «Адель».
 
Крім того, Приморський районний суд Одеси продовжив на 60 днів термін утримання під вартою для директора табору «Вікторія» Петроса Саркисяна, незважаючи на клопотання його захисту та спроби звільнитися шляхом внесення застави у 120 тис. гривень.
 
За словами адвокатів Саркісяна, керівник комплексу був проти заселення дітей до зрубів iз деревини, але на цьому наполягало вище керівництво.
 
До кримінальної відповідальності за те, що сталося у «Вікторії», зараз також притягають колишнього віце-мера Зінаїду Цвірінько та колишнього начальника Київського районного відділу ДСНС Валерія Дяченко.
 
Керівникам фірм-підрядників реконструкції табору та муніципального управління капбудівництва про підозру не оголошували, хоча кримінальне провадження про зловживання існує.
 
Головне управління ДСНС направило до окружного адміністративного суду позов про закриття комунального закладу.
 
У слідства також є докази того, що декларація Державної архітектурно-будівельної інспекції на момент старту будівельних робіт була фікцією, а саме будівництво проходило прискореними темпами. 
 
Нагадаємо, 15 вересня 2017 року моторошна нічна пожежа охопила кілька дерев’яних зрубів дитячого комплексу «Вікторія» в Одесі. Троє дівчаток загинули у вогні.
 
Страшна трагедія отримала настільки широкий резонанс у суспільстві, що потрапила на шпальти закордонних видань.
 
На підставі зібраних доказів поліцейські порушили кримінальне провадження за статтею 270 КК України («Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки»), а прокуратура зайнялася розглядом справи за статтею 367 КК України («Службова недбалість»).