Єврокомісія буде боротися з подвійними стандартами у харчовій промисловості ЄС

06.02.2018
Єврокомісія буде боротися з подвійними стандартами у харчовій промисловості ЄС

Не всю Європу виробники харчів однаково годують...

Питання подвійних стандартів харчових продуктів буде обговорюватися в квітні під час повного перегляду прав споживачів Євросоюзу Європейським парламентом, повідомляє польська інформагенція ПАП.
 
Пропозиція комісара у справах прав споживачів та справедливості під робочою назвою «Нова споживацька угода» охопить як запрова­дження змін у регуляторній політиці, так і передбачить покарання для виробників, які не дотримуються правил.
 
До цього часу єдиною санкцією стосовно подвійних стандартів у харчовій промисловості була політика публічного присоромлення (так звана name and shame — «назви і присором»).
 
Справа продуктів тих самих марок, але різної якості на сході та заході Європи почала набирати розголосу у вересні минулого року.
 
Тоді литовська Державна служба контролю харчових продуктів та ветеринарії провела аналіз 33 видів харчових продуктів відомих торговельних марок, які були куплені в супермаркетах Німеччини і Литви.
 
Результати дослідження були оприлюднені 19 вересня й викликали обурення не лише литовців, а й громадян інших країн-членів Східної Європи. 
 
23 iз 33 досліджених аналогічних продуктів відрізнялися за складом, смаком і кольором.
 
Склад харчових продуктів, якi продають у Литві, є гіршим, заявив на пресс-конференції міністр сільського господарства Литви Броніус Маркаускас, зазначивши, що «такі дії виробників підривають довіру споживачів».
 
Міністр підтвердив, що продукти аналогічних марок, які продають у Литві й у країнах Заходу, відрізняються за якістю.
 
Це і так віддавна було таємницею Полішинеля, але не вживали жодних кроків, щоб запобігти цьому. Ця суперечка має бути розв’язана на європейському рівні, наголосив тоді міністр Маркаускас.
 
Слідом за литовцями подібні дослі­дження були проведені і в інших країнах сходу Європи. І з приблизно тим самим результатом.
 
І раніше країни Центрально-Східної Європи — Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина та Болгарія — неодноразово звертали увагу на гіршу якість продуктів відомих марок, які завозять в їхні країни.
 
На що виробники давали стандартну відповідь, мовляв, смаки різних народів Європи відрізняються: болгари люблять солодке більше за французів, а поляки — жирніше, ніж голландці.
 
Найбільше обурення подвійними стандартами висловлювали мешканці Словаччини та Чехії.
 
Відтак для припинення суперечок Єврокомісія наказала союзним контролюючим органам провести до квітня 2018 року загальноєвропейське (на території ЄС) дослідження, щоб встановити масштаби явища. 
 
Єврокомісар у справах прав споживачів i справедливості Вєра Юрова запропонувала, щоб, починаючи з травня цього року, всі споживчі товари в ЄС тестували за новою методикою. Це допоможе усунути подвійні стандарти якості на спільному європейському ринку. 
 
Нові тести якості буде запроваджено з травня спочатку в 16 країнах-членах ЄС, а наприкінці року зроблять висновок про їх дієвість.
 
Єврокомісія виділила для Спільного дослідницького центру один мільйон євро на виконання цього завдання.
 
У разі позитивного висновку нові правила контролю поширять на всі країни ЄС. За новою споживацькою угодою, практику застосування подвійних стандартів виробниками каратимуть фінансовими штрафами.
 
Єврокомісар Юрова також повідомила, що з середини цього року Єврокомісія також розробить стандартизовані методи досліджень і розпочне на їх підставі порівняльний аналіз інших споживчих товарів, мийно-чистячих засобів, засобів гігієни та косметики.
 
Деякі виробники вже заявили про відмову від застосування подвійних стандартів та уніфікації своїх виробів, для якого б ринку вони не призначалися.
 
Це, зокрема, відомий виробник печива Bahlsen, виробник дитячого харчування Hipp, виробник кондитерських виробів Ferrero (розрекламовані цукерки та шоколадний крем «Нутелла»). 
 
Для України питання подвійних стандартів у харчовій промисловості не стоїть так гостро, бо ми ізольовані від європейського харчового ринку, доходи українців не дозволяють купувати харчі від відомих виробників.
 
Але інколи доводиться чути закиди експертів стосовно подвійних стандартів у фармацевтичній промисловості. А ліки відомих на європейському ринку виробників купувати доводиться...