На свободу випустили організатора «руської весни» у Харкові

27.12.2017
Київський районний суд Харкова виніс вирок у справі координатора проросійського руху «Південний Схід» 69-річного Юрія Апухтіна ще кілька місяців тому, позбавивши волі на шiсть років.
 
Йому інкримінували участь у масових погромах та заклики до насильницького повалення чинної влади у розпалі «руської весни».
 
Утім із цим рішенням не погодилася ні прокуратура, ні сам підсудний, тому обидві сторони подали апеляцію. 
 
Днями стало відомо, що суд другої інстанції став на бік проросійського активіста, звільнивши його з-під варти.
 
«Апухтіна визнали невинним за ч. 3 ст. 109 (заклики до насильницького повалення чинної влади), але інкримінували організацію масових заворушень з елементами насильства (ч. 1 ст. 294), що пов’язано з погромом міліцейського автобуса біля будівлі Харківської ОДА у квітні 2014 року, — повідомив адвокат засудженого Дмитро Тихоненков. — За цією статтею суд призначив Апухтіну шiсть років позбавлення волі, але водночас постановив, що він повністю відбув покарання, звільнивши негайно в залі суду».
 
Стало також відомо про зняття арешту з майна активіста, але він змушений буде сплатити 10 тисяч гривень судових витрат. За неофіційною інформацією, ідейний поборник «Новоросії» встиг написати «наукову» працю під однойменною назвою, проте після СІЗО їхати до ОРДЛО не планує. Найвірогідніше, він залишиться в Харкові й доглядатиме хвору дружину.