На Донбасі пройде перший за два роки масштабний обмін військовополоненими

27.12.2017
Координатор центру «Патріот» Олег Котенко підтвердив, що понад 300 людей перевозять великими групами до Маріуполя та Харкова, щоб завершити процес обміну військовополоненими. 
 
«Найбільш складний етап роботи — це підготовка юридичних документів людей, які будуть передані у рамках обміну, — наголосив Олег Котенко. — Підготовка йде шаленими темпами, тому що хочуть встигнути до Нового року».
 
За словами спецпредставника ОБСЄ в контактній групі по Україні Мартіна Сайдіка, офіційний Київ та представники ОРДЛО узгодили списки для здійснення обміну полоненими за формулою «306 на 74».
 
Саме такі умови обміну українських військовополонених на бойовиків «ДНР» лобіював кум Путіна Віктор Медведчук через президента Росії.
 
Технічні деталі обміну військовополонених узгодили на одному із засідань Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ голова МЗС України Павло Клімкін та його колега з Росії Сергій Лавров.
 
«Відразу 74 українці, що перебувають у полоні на непідконтрольних Україні територіях Донбасу, повернуться додому за чотири дні до початку Нового 2018 року, — розповіла на брифінгу перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. — У відповідь ми готові передати представникам ОРДЛО 306 осіб, яких звинувачують у злочинах проти держави Україна, але там, де це дозволяє законодавство».
 
За словами Ірини Геращенко, обмін військовополоненими у грудні 2017 року стане першою хвилею та закладе міцний фундамент для подальшої роботи зі звільнення всіх героїв України з російських в’язниць.
 
«Ми готові докласти максимум зусиль, щоби витягнути з буцегарень на окупованих територіях та з тюрем Російської Федерації всіх справжніх патріотів України, які не потрапили до першої хвилі, — додала Ірина Геращенко. — Процес тільки розпочався й на нас чекає ще досить складний етап важкої, але благородної місії». 
 
Крім військовослужбовців ЗСУ, в російських тюрмах на цей час перебувають більше ста українців та представників кримськотатарського народу, обвинувачених за статтею «тероризм».
 
Однак невідомо, чи потрапить хтось із політичних в’язнів до числа людей, яких готують до обміну. Адже списки в’язнів поки що залишаються найсуворішою військовою таємницею.
 
Під час наради у Президента Петра Порошенка очільник Служби безпеки України Василь Грицак озвучив інформацію про те, що 170 громадян нашої країни отримали статус політичних в’язнів, які незаконно утримуються в місцях позбавлення волі на території Росії.
 
Це ті громадяни, чиї родичі або побратими звернулися до Служби безпеки України. Однак представники ОРДЛО приховують ці дані та готові визнати факт затримання лише 97 патріотів України.
 
Нагадаємо, що раніше родичі політв’язнів, які перебувають у в’язницях Росії, написали лист до Петра Порошенка з проханням надати їм інформацію про списки обміну. Та з’ясувалося, що ця інформація проходить під грифом «Цілком таємно» та розголошенню не підлягає.
 
Звіт міжнародних правозахисників зафіксував інформацію про те, що з початку 2015 року російська влада заареш­тувала щонайменше 26 осіб за звинуваченням у причетності до ісламістського руху «Хізб ут-Тахрір».
 
А ось раніше засуджений за цією резонансною справою 35-річний Руслан Зейтуллаєв уже вчетверте оголосив голодування.
 
Чоловіка засудили до 15 років колонії суворого режиму лише за те, що він тримав у себе вдома релігійну літературу та пару разів відвідав збори забороненої в Росії мусульманської організації.
 
Вже більше року незаконно утримують у СІЗО Лефортово (місто Москва) власного кореспондента Національного інформагентства «Укрінформ» Романа Сущенка, затриманого за статтею «шпигунство». За словами його дружини, Роман потребує допомоги медиків...
 
Четвертий місяць поспіль у СІЗО Краснодара незаконно утримують 19-річного інваліда дитинства Павла Гриба, якого в серпні поточного року викрали спецслужби Росії на території держави Білорусь.
 
Найсумніше склалася доля режисера Олега Сенцова, який відбуває 20-річний термін за сфабрикованою проти нього справою про тероризм. Лише через рік йому дозволили побачення з родиною.