ЦВК Росії відмовилась зареєструвати Навального кандидатом у президенти

27.12.2017
ЦВК Росії відмовилась зареєструвати Навального кандидатом у президенти

Олексій Навальний.

Центральна виборча комісія Росії у понеділок, 25 грудня, відхилила заявку на реєстрацію опозиціонера Олексія Навального кандидатом у президенти.
 
Мовляв, той має судимість, а отже, не має пасивного виборчого права, повідомляє Бі-Бі-Сі. Навальний у відповідь заявив, що закличе до бойкоту виборів. 
 
Член ЦВК, колишній суддя Конституційного суду Борис Ебзеєв зачитав на засіданні ЦВК інформацію із МВС про вирок Навальному у так званій справі «Кіровлісу» від 8 лютого 2017 року, заявивши, що Навальний не може бути кандидатом упродовж 10 років.
 
Ебзеєв заочно посперечався з Навальним, який раніше стверджував, що його покарання умовне, а тому заборона на участь у виборах його не стосується: в Конституції сказано, що брати участь у виборах не може тільки людина, що перебуває у місцях позбавлення волі.
 
На думку Ебзеєва, заборона на участь у виборах є не просто законною, а й повністю відповідає Конституції.
 
Причому з цими коментарями він виступив ще до відмови Навальному — так він прокоментував заборону на реєстрацію іншого самовисуванця, Олега Лурьє, який також має непогашену судимість.
 
Голова ЦВК Елла Памфілова додала, що всі інші документи у Навального в порядку, але в ході розгляду питання обвинуватила Навального в «оболванюванні» молоді.
 
Сам опозиціонер у своєму виступі сказав, що він постійно намагається зробити так, щоб більше людей прийшли на вибори і повірили в їхню легітимність. Але після оголошення рішення ЦВК російський опозиційний політик закликав бойкотувати президентські вибори в РФ 2018 року.
 
«Ми оголошуємо страйк виборців. Процедура, в якій нам пропонують узяти участь, не є виборами. В ній беруть участь лише Путін і ті кандидати, яких він особисто обрав», — заявив Навальний у своєму зверненні, розміщеному на його сайті. Навальний також збирається оскаржувати рішення ЦВК. 
 
Відмову у понеділок також отримали два кандидати від непарламентських партій: Наталія Лісіцина від партії «Рот Фронт» і Олена Семерикова від партії «Жіночий діалог». Бізнесмена Сергія Полонського також не допустили до виборів через зарубіжні рахунки і недостатню кількість членів групи виборців.
 
Нагадаємо, про намір обиратися на новий президентський термін заявив чинний президент РФ Володимир Путін.
 
Про висунення своїх кандидатур оголосили також лідер партії «Яблуко» Григорій Явлінський, телеведуча Ксенія Собчак, голова Ліберально-демократичної партії Росії Володимир Жириновський. У них під час реєтрації не виникло жодних проблем, оскільки жоден із цих кандидатів не може бути реальним конкурентом чинному президенту.