На кордоні між Україною та РФ почали тестування біометричного контролю

27.12.2017
На кордоні між Україною та РФ почали тестування біометричного контролю

(Фото з сайта iPress.ua.)

Відтепер, не маючи біометричного паспорта, — зась їздити до України. Малоприємним «нововведенням» для громадян Росії став біометричний контроль, який запрацював від сьогодні у тестовому режимі на кордоні між Україною та північною сусідкою — він здійснюватиметься мобільними комплексами в місцях найбільшого трафіку.
 
Напередодні Державна прикордонна служба України презентувала систему фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства.
 
За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, такі нововведення значно посилять ефективність контррозвідувальних заходів.
 
Нагадаємо, що 1 вересня цього року Президент України Петро Порошенко підписав указ і тим самим надав чинності рішенню Ради нацбезпеки і оборони «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, дотриманням ними правил перебування на території України», котре передбачає встановлення з 2018 року біометричного контролю для в’їзду в країну та виїзду з неї іноземців, зокрема громадян РФ.
 
Додамо, що біометричний паспорт — це документ, що дає право на виїзд за межі країни та в’їзд до іноземних держав.
 
Біометричний паспорт відрізняється від звичайного тим, що в ньому вбудований спеціальний мікропроцесорний чип, який містить інформацію про його власника: двовимірну фотографію, а також дані — прізвище, ім’я, по-батькові, дату народження, номер паспорта, дату видачі документа та закінчення терміну дії.
 
Про введення біометричних паспортів для громадян України було «попереджено» фактично ще в грудні 2012 року, коли набрав чинності Закон «Про Єдиний дер­жавний демографічний реєстр», який передбачає впровадження «біопаспортів» для українців.
 
Згідно з цим Законом, в Україні було розпочато роботи з оформлення та видачі паспорта громадянина України, що містить безконтактний електронний носій з біометричними даними власника документа: в травні 2014 року Кабмін ухвалив постанову, якою передбачив запровадження біометричних закордонних паспортів в Україні з 1 січня 2015 року.